100. indlæg - "Noveller – korte historier med meget indhold"

af Lone Pedersen

Nogle læser aldrig noveller, andre læser mange. Jeg læser ikke mange, men en dag faldt jeg over en novellesamling på en reol, da jeg gik gennem biblioteket. Den fik mig til at tage bogen ned fra hylden, åbne den og begynde at læse. Selvom jeg var på arbejde og egentlig var på vej til noget andet.
Men kort efter var den første novelle læst, og den næste var klar til, jeg gik videre. Men det gik jo ikke. Jeg var som sagt på arbejde, og selv om vi læser meget på biblioteket, så læser vi normalt ikke i arbejdstiden.

Det betød jo så, at denne novellesamling måtte med mig hjem efter dagens arbejde. Og sådan kom jeg igen i gang med at læse noveller. Det var Thomas Korsgaards samling ”Tyverier”, jeg faldt pladask for.

Små noveller om mangt og meget. Noveller, der fortæller om både børn og unge. Om rige og fattige. Kort sagt – fortællinger om mange forskellige emner. Og det er jo det, noveller kan. På ca. 200 sider kan vi læse om mange forskellige personer og miljøer, og det forunderlige er jo, at en forfatter på så få sider kan drage mig som læser ind i sit univers.
Jeg kan mærke knuden i maven, som Malthe da han indser, at det er en fejl at invitere skolekammeraten Simon med hjem i novellen ”I bor da meget pænt”. Det er super skarpe og velskrevne noveller, forfatteren giver os her. Forfatteren tager os igen med på en rundtur i sit velkendte univers, så hvis du har læst Thomas Korsgaards romaner, skal du helt bestemt også læse hans noveller.

Hvis du ikke læser meget, eller er kommet væk fra at læse, kan det at læse noveller måske være inspirerende læsning, og en god måde at komme i gang med læsningen igen.
Noveller er netop kendetegnet ved at være korte, præcise i sproget, og man kan måske sige en hurtig historie. Forstået på den måde at fortællingen skal hurtigt i gang, for der er ikke mange sider at gøre med. Sproget og de ord som vælges i noveller er måske mere udvalgte, da der ikke er meget plads i fortællingen. Som hvis det var en roman, hvor der er mange flere sider at gøre godt med.
Det, som er smart ved noveller, er også, at det jo ikke behøver at handle om samme emne. Den ene novelle kan handle om heste og den næste om skøjteløbere. Det er ikke som en roman, hvor handlingen hele bogen igennem jo gerne skal hænge sammen. I en novellesamling er der større frihed for forfattere til at vælge forskellige emner, selvom mange forfattere ofte laver novellesamlinger om et emne. F.eks. om kærlighed eller det at bo på landet.

Det er ikke alle forfattere, som kan eller vil skrive noveller, men der er rigtig mange gode novelleforfattere. Naja Marie Aidt, Helle Helle og Jens Blendstrup er et par eksempler på gode novelleforfattere. De formår at skrive nogle vedkommende og spændende fortællinger på få sider. Hele historien er afsluttet og rundet fint af. Men samtidig kan det også nogle gange give frustrationer, for måske fortællingen er så god eller spændende, at jeg bare ønskede den blev ved. Som i en hel roman f.eks. Men det kan jeg jo ikke bestemme og må så nøjes.

Klummen blev bragt i Vejen Avis i uge 50 i 2021