103. indlæg - "Nytårsforsæt eller ej"

af Lone Pedersen
Det er jo meget populært at sætte alle mulige mål op for sig selv i januar. Et nyt år er i gang, og vi er fuld af energi og mener, at det er let at overholde de mål, som vi sætter os selv.  
Om det er at spise sundere, dyrke mere motion eller noget helt tredje. Vi tror det er let, og det er det jo også i begyndelsen. Men snart opstår der små sprækker – det regner lige, når man har taget løbeskoene på, eller der var ikke flere økologiske porrer, som ser fristende ud nede i butikken.  
Jeg sætter normalt ikke nytårsforsætter til mig selv – dvs. det gør jeg så alligevel. For jeg sætter et mål om, hvor mange bøger, jeg håber at få læst i løbet af året. Om det er ved at lytte en lydbog, eller jeg læser selv, det er ét fedt for mig, og jeg kan trods alt nå at høre en hel del lydbøger, når jeg kører til og fra arbejde.  
Sidste års mål var 100 bøger, og det nåede jeg, samt lidt til. Som sidste år er dette års mål 100 bøger. Det kan for nogle lyde som rigtig mange, og det er det jo sådan set også. Det er tæt på to bøger om ugen, og nogle vil mene, at det er mere end fornøjelse at læse så mange. Det må være en pligt, fordi jeg er bibliotekar. Og så har bibliotekets personale vel også mulighed for at læse i arbejdstiden?  
Nej, det med at læse bøger er noget, vi gør i fritiden, og vi gør det af lyst. Fordi vi gerne vil læse nye historier og lære nye universer og verdener at kende.  
Men hvordan får jeg så tid til at læse så mange bøger? En del af det kommer nok med jobbet, og jeg er derfor også mere villig til at sætte tiden af til det. For det er måske der, at problemet er for andre. Er der tid til det i en travl hverdag? 
Mange børn i skolen skal læse i 20 minutter hver dag – også derhjemme – for at styrke deres læseevner. For læseevner skal holdes ved lige, ligesom det at cykle også skal holdes ved lige. Måske der ikke altid kommer så meget ud af det, hvis det bliver for meget en pligt, men det er stadig en måde at sige, at det er okay at bruge tiden på at sætte sig og være indadvendt.  
Men for at det skal blive mere end en pligt så vælg en bog, som interesserer dig. Er du interesseret i fodbold så lån en bog om Peter Schmeichel eller om fodboldtaktik. Er du interesseret i historiske kærlighedsromaner, så læs dem. Er du mere til tegneserier, så læs dem. Det er mere, hvad du har lyst til at læse, som er vigtigt, end hvad og hvor meget du læser.   
Men samtidig er det lidt vigtigt, du siger til dig selv, at det er okay at sætte sig ned et øjeblik og være alene med en bog. Det kan også være, at du lytter bogen som lydbog, når du lægger vasketøj sammen, går tur med hunden eller laver andet. Det er jo også fint.  
På falderebet vil jeg godt sige, at det ikke er antallet af bøger, du læser, som er vigtigt. Det er mere vigtigt, at du er underholdt eller får nogle nye oplysninger ud af det, du læser. Så om du læser 2 bøger på et år eller mange flere – det er op til dig.  
PS.  Jeg kan så sige, at der allerede i årets første par uger er blevet læst fire bøger: Veronica Henry ”Villa Måneskin”, Lasse Bo Andersen ”Den gale doktors vanvidsmikstur”, Lars Kepler ”Spejlmanden” og David Park ”Det lange løb” - og jeg er halvvejs gennem Kirsten Sonne ”Den vilde”…. 
 
Klummen blev bragt i Vejen Avis i uge 3 2022