107. indlæg - "Gå ud og gå en tur"

Af Lone Pedersen

I de sidste uger har jeg arbejdet en del fra hjemmekontoret, og derfra kan jeg se ud på villavejen. Her er der mange forskellige mennesker, der vandrer forbi mine vinduer. Nogle har hund med. Nogle vandrer alene. Andre to og to.

De mange, der vandrer forbi mine vinduer, er selvfølgelig ude at få noget frisk luft og få rørt sig lidt. Måske det netop er hunden, der skal luftes, måske det bare er dem selv. Uanset, så siger de mange undersøgelser, at det er sundt at få vandret en rask tur hver dag. Om det er 6000 eller 10.000 skridt om dagen, som giver sundhed, er underordnet i denne sammenhæng. Bare du kommer op af stolen og går udenfor.

Som hundeejer kan jeg kun tilslutte mig. Det er da herligt at få travet igennem skoven med hunden. Få lidt dagslys, måske man er så heldig, at solen skinner – men bare det at få rørt sig i lidt længere tid er pragtfuldt.

Når man som jeg så har vandret de samme ture med hunden dag efter dag i flere måneder, så er det, jeg begynder at se mig om efter en ny tur. Ikke kun for mig selv, men også for hunden. Den skal jo også opleve noget nyt på sine ture.

Og ofte er det hunden, som får lov at foreslå turen. Det kan også føre os til områder, hvor vi ikke har været før. Nogle gange kan jeg overveje, om vi nogen sinde kommer hjem, for vi er havnet i et kvarter af byen, som ligger lidt langt fra hjemmet. Men selvfølgelig kommer vi hjem igen. Godt trætte ovenpå de mange skridt og den meget friske luft.

I nogle uger, flere gange om året, er der på mange arbejdspladser "Tæl skridt" uge, hvor det netop gælder om at konkurrere mod sine kolleger om, hvem der egentlig får gået flest skridt i løbet af en dag. Det er samtidig en fin måde at få sat lidt fokus på, hvor meget eller lidt vi får gået i løbet af en dag.

Den konkurrence kan man jo også holde med sig selv eller med sin nabo. Eller sin ægtefælle – for hunden kan vi alligevel ikke konkurrere med.

Der findes en del bøger om, hvorfor du skal gå ture og hvordan, og jeg har kastet mig over to af dem i denne uge.

Norske Erling Kagges bog "At gå" fortæller om det at gå ét skridt ad gangen. Det kan være let, men det kan også være svært. Og så fortæller han om sin store glæde ved at gå, og den skinner i den grad igennem i hans bog. Om det at gå en omvej bare fordi. Eller hvordan han kommer i ro med sig selv ved at gå en tur i skoven. Det er en følelse, som mange savner i hverdagen, hvor det hele let går alt for stærkt. Den følelse kender jeg så udmærket!

Den anden bog, jeg har kigget i, er Mona Østerlunds bog "Gå – få mere gang i din hverdag." Her beskriver forfatteren, hvordan alle i familien kan få gang i benene. Om det er den lille på to år eller bedstefar på 67. Alle kan gå en tur – bare ikke lige langt.

Forfatteren ser også på de mange fordele, der er ved en gåtur. Netop roen og det, at der er tid til at lade tankerne flyde, er en væsentlig fordel ved gåturene.

Biblioteket har mange flere bøger om det at gå. Både bøger med hvorfor vi skal gå, men også mange bøger med ruteforslag.

Så på med huen og GÅ ned på dit lokale bibliotek.

Klummen blev bragt i Vejen Avis i uge 7 2022