108. indlæg - "De stjålne børn"

Af Mette Schjødt-Pedersen

Danmark og Grønland

Da jeg var ung, arbejdede jeg et par år i Grønland.
Jeg opdagede, at der er ligheder, men også store forskelle i kulturen i Grønland og Danmark.

Netop det med forskellene er noget, der optager forfatteren Iben Mondrup.
Flere af hendes bøger handler om relationerne mellem de to folk.

Om Iben Mondrup

Iben Mondrup er opvokset i Grønland. Hendes forældre arbejdede i en periode i Godhavn i Discobugten, og hendes roman ‘Godhavn’ bygger da også på hendes oplevelser herfra.
Da hun gik i gang med forberedelserne til en ny roman, stødte hun på et kapitel i dansk-grønlandsk historie, som vakte hendes interesse.
Hun opdagede, at der i perioden fra 1950 til 1979 var usædvanligt mange grønlandske børn, der blev adopteret af danskere, som arbejdede eller havde arbejdet i Grønland.
Det drejede sig om ca. 400 børn ud af en befolkning på dengang ca. 40.000 mennesker.

Hun begyndte at grave dybere i historien om de grønlandske børns skæbne, og hun fandt bl.a. ud af, at mange af disse adoptioner var sket imod forældrenes ønske eller på baggrund af sproglige misforståelser. Selvom adoptivforældrene tog børnene til sig i den bedste mening, fordi de var af den overbevisning, at de kunne give børnene en bedre opvækst i Danmark, overså de ofte de smertelige konsekvenser, det fik for børnene og deres biologiske forældre.
Med Hjemmestyrets indførelse i 1979 blev der lovgivningsmæssigt sat en stopper for denne type adoption.

TABITA og VITTU

Iben Mondrup fortæller i sine romaner ’Tabita’ og ’VITTU’ om to små søskende, som på den måde bliver fjernet fra deres mor og adopteret af danskere og om deres opvækst i Danmark.
Det er hjerteskærende læsning for Iben Mondrup lægger ikke fingrene i mellem, når hun beskriver de vanskeligheder, der naturligt opstår, når man river familiebåndene over og planter børn af et naturfolk i en helt fremmed kultur.

De stjålne børn

Vil man vide mere om emnet ’De stjålne børn’ kan jeg anbefale, at man lytter til DR’s podcast ’Genstart’: ’De stjålne børn’ fra 18. november 2020, hvor Margrethe Johansen fortæller sin fantastiske historie.
Man kan også høre mere, når Iben Mondrup besøger Holsted Bibliotek mandag den 28. februar. Billetter til arrangementet kan købes på vejbib.dk eller på bibliotekerne.

Klummen blev bragt i Vejen Avis i uge 8 i 2022