19. indlæg - "En brøkdel af helheden"

Af Øjvind Fritjof Arnfred

Jeg havde egentligt skrevet en lang indledning til det her, hvor jeg forsøgte at finde en indgangsvinkel gennem hvor vild og voldsom jeg syntes Australien er.

Planen var at det skulle danne en glidende overgang til at snakke om den roman jeg vil anbefale i denne uge, Steve Toltz’ ”En brøkdel af helheden”, som også er helt vild, men som alligevel byder på noget mere end man skulle tro. Måske ligesom Australien. Men det ville ikke rigtigt som jeg ville, så jeg har haft projektet skrinlagt i et stykke tid nu. Alligevel har jeg ikke kunnet glemme romanen, og jeg synes den fortjener at blive lånt mere ud end den er blevet indtil nu, så nu gør jeg forsøget alligevel.

Men det er altså unægteligt svært at lave en glidende overgang til en bog som den her. Den handler om så mange ting på én gang; jeg nævner i flæng: Et pudsigt og til tider rørende far-søn forhold, en dysfunktionel familie, et australsk landsbysamfund, en håndbog i kriminalitet, et brødreforhold, svindel i national skala, den thailandske mafia, filosofi, sindssyge, forelskelse og fængselsflugt.

Det var én af den slags bøger som gør mig særligt glad for biblioteket. Jeg så den nemlig første gang for mange år siden på hylderne i Thisted bibliotek, og blev lidt betaget af titlen, og bagsideteksten ikke mindst- Og så er det jo så dejligt at man bare kan låne den med hjem og se om det faktisk er noget eller ej – uden at betale for det. Jeg blev ikke helt grebet af den dengang, men et eller andet sted har den sat sig fast alligevel, for da jeg så den på reolen i Vejen bibliotek, var jeg nødt til at give den en chance til, syntes jeg. Det har jeg ikke fortrudt!

”En brøkdel af helheden” handler om Dean-klanen. Eller rettere, den handler om Jasper Dean; en søn der forsøger at forstå sin mærkelige og geniale far, Martin Dean, og måske netop derfor ender en stor del af bogen egentlig med at handle mere om hans fars (langt fra normale!) opvækst i en australsk landsby, i skyggen af sin bror Harry, som blev en slags forbryder-superstar i landet, takket være en hævntogt mod korrupte sportsfolk, og en bog som Martins far fik udgivet i sin brors navn ved en fejl.

Den omtalte skæbnesvangre bog er ”Håndbog i kriminalitet”, som er skrevet af vaneforbryderen og rovmorderen Harry West: En hårdkogt type brødrene Dean hyrede som deres kriminelle mentor, for at lære forbryder-håndværket.
Hæsblæst? Allerede? – Men det er ikke en gang en fjerdedel inde i romanen alt dette foregår, og den bliver kun vildere derfra! Dertil kommer at bogen både er underholdende, krads og godt skrevet.

Hvis jeg skal være helt ærlig, så får jeg stadig et billede på nethinden, når nogen siger ”Australien”, af en slags fungerende anarki hvor nationalretten er dåseøl og kængurubøf. Men måske det også er et sted der stikker mere i dybden, når det kommer til stykket, end det hurtige indtryk man kan få af film og stereotyper, for selv om historien i denne roman unægteligt er længere end langt ude, og selv om den både indeholder arabiske narkotikasmuglere, et selvmord med dynamit, et teleskop, en håndbog i kriminalitet, indtil flere ulykkelige forelskelser, og ikke mindst et nationaløkonomisk svindelnummer som har med den Thailandske mafia at gøre, så er det også en ret så rørende historie om et far-søn forhold, og om hvad det egentlig er der betyder noget i et menneskes liv. Der banker et stort hjerte et sted inde i bushen.