44. indlæg - "Dumas Klubben"

Af Øjvind Fritjof Arnfred

I sidste uge skrev jeg bl.a. om bogen “Bogsteder”, som til trods for at den ikke var pakket specielt interessant ind, indeholdt en masse flotte billeder af bogreoler og andre – jah – bogsteder, som man kunne sidde og blade rundt i. Og hvis du nu, mens du læste dét, sad og tænkte ”Det lyder egentlig spændende, men det ville være helt perfekt hvis der også var et element af okkult spænding og måske lidt krimi”, så er den bog jeg vil anbefale dig i denne uge lige hvad du mangler!

"Dumas-klubben" af Arturo Pérez-Reverte, som ugens anbefaling hedder, er nemlig enhver bog- og spændingselskers drømmefortælling!
Dens handling udspiller sig midt imellem støvede bogreoler, skruppeløse bogsamlere og mystiske, måske okkulte, udgivelser. I det farvand befinder bog-detektiven Lucas Corso sig som en fisk i vandet. Eller rettere, han kanter sig gennem dyndet som en nærsynet og lurvet krabbe med briller og trechcoat. Corsos speciale er at skaffe sjældne bøger til samlere der ikke stiller spørgsmål til hans metoder, og han er god til det. Desværre er det ikke altid en helt ufarlig tjans, som det viser sig i forbindelse med en sag om tre forskellige udgaver af en mystisk bog som muligvis er skrevet af Den Onde selv. Et ukendt kapitel 42 til en berømt Dumas-roman dukker også op, og efterhånden som Corso dykker ned i sagen kommer problemerne væltende som bogreoler under et jordskælv: Folk dør som fluer omkring ham og han må holde ryggen tæt mod muren, for ingen er helt til at stole på.

Hvis historien, som jeg har gengivet herover, knirker på en bekendt måde, så er det muligvis fordi du kender en fanatisk bogsamler – en såkaldt biblioman – og har set den flamme der brænder bag deres øjne når de står med en læderindbundet førsteudgave med ciceleret snit (hvis du ikke ved hvad det er, så læs trygt videre, der kommer et svar længere nede!). Muligvis er du selv sådan én? Det kan også bare være fordi du engang har set filmen ”the 9th gate” med Johnny Depp i hovedrollen som detektiven Dean Corso, som er baseret på ”Dumasklubben”. Det er en udmærket film, selv om den på bedste Hollywood-vis har skåret halvdelen af historien fra. De bibliomaniske bagmænd og meget af mystikken er bevaret, men hele Dumas-sporet, som er det sjoveste at følge når man læser romanen, er skåret fra, til fordel for lidt mere okkult mystik. Sådan skulle det åbenbart være der i 1999, hvor filmen kom.

Jeg var selv helt opslugt af historien, da jeg faldt over den i sin tid. Både fordi den var enormt spændende og hittepåsom, men også fordi jeg kunne genkende visse af figurerne fra min tid som antikvarboghandlerassistent. Bibliofile, eller bogelskere som de hedder i daglig tale, så vi mange af hver dag, og der dukker også en god del op på biblioteket. Bibliomaner, eller boggale, derimod, som er det de fleste er i ”Dumas-klubben”, var et noget sjældnere fænomen. Og heldigvis for det!

Hvor de første bare godt kan lide at omgive sig med bøger, sætter pris på bogen som genstand, nyder en pæn indbinding og befinder godt på et bibliotek eller hos en boghandler, har det for de sidste taget overhånd. Faktisk i en sådan grad, at det kan være lidt af en sygdom for dem. Taget helt til kanten, er bibliomaner helt og aldeles ligeglade med hvad der egentlig står i bøgerne. De er til gengæld klar til – i visse ekstreme tilfælde – at dræbe for at få fingre i et særligt flot eksemplar. Den franske digter Gustave Flaubert har skrevet en fin lille novelle om sådan en biblioman, som også er meget hyggelig at læse – til trods for at han går til uhyrlige yderligheder for at beholde sine bøger. Bibliomani hedder den, sjovt nok. Den kunne du evt. læse efter du har læst Dumas-Klubben. Jeg tror de to bøger ville klæde hinanden godt, blandt andet fordi Flauberts lidt pudsige fortælling også har en snært af krimi over sig.

Hvis du nu selv er lidt skabsbibliofil (ikke biblioman, håber jeg!), og godt kunne tænke dig at få lidt bedre styr på fagudtryk, som fx ”ciceleret snit”, som jeg så nonchalant skrev før, så kan du evt. besøge denne hjemmeside: hvor antikvarboghandlerforeningen har samlet en ordentlig stak af fagets begreber og forklaret hvad de betyder.

Og såfremt du – nu du alligevel har åbnet din browser og begivet dig ud på internettet - godt kunne tænke dig en slags overblik over de forskellige bøger som har været klummet om i tidens løb, så kan du klikke her og se en lang liste over dem, som jeg forsøger at holde løbende opdateret. Du kan også logge ind og lave dine egne lister derinde, hvis du har lyst til at overskue bøgerne på en mindre bibliofil og mere læselysten måde.