45. indlæg - "Med asken i tasken"

Af Øjvind Fritjof Arnfred

En af de bedste opgaver vi har på biblioteket, er vores udlånsvagter. Det er der vi møder borgerne og der hvor vi, efter bedste evne, forsøger at hjælpe dem med deres forskellige behov.

Nogle søger en bog de vagt kan huske at have læst, eller en film de har set en gang for mange år siden, andre ønsker den nyeste nye roman af en populær forfatter eller vil bare gerne læse avisen i fred og ro. Enkelte søger hjælp til at komme i gang med et hobby- eller skoleprojekt, og andre igen er på udkig efter et godt spil til deres nye Playstation. Det er langt fra alt vi kender noget til på forhånd, men så snart spørgsmålet er blevet stillet, gør vi hvad vi kan for at finde frem til de informationer eller materialer folk søger.

Det er det samme vi gør når vi har vagter på biblioteksvagten.dk, som er bibliotekernes landsdækkende online spørgeportal. Det er sådan et sted hvor man kan spørge om alt mellem himmel og jord. Virkelig ALT, og så sidder den der nu har vagt og prøver at søge sig frem til et kvalificeret svar at give. Det er nogenlunde lige så sjovt som det er udfordrende, og det siger ikke så lidt! - De spørgsmål vi får er mere forskellige end planeterne i solsystemet, og nogle af dem går så meget i dybden på et bestemt område så de får Marianergraven til at ligne en revne i et flisegulv.

På biblioteksvagten.dk kan man i løbet af samme vagt komme så vidt omkring som operanoder, kartoffelkemi, slægtsforskning, oversættelse, antropologi, marinehistorie og skønlitteratur. Denne uges anbefaling hører til i sidstnævnte kategori. Det var nemlig en helt ny litterær genre der åbenbarede sig i forbindelse med et spørgsmål vi fik.

Den spørgende søgte en bog som – så vidt erindringen om sagen rakte – skulle handle om en kvinde der måtte rejse et fjernt sted hen for at hente en urne indeholdende asken af en bekendt eller slægtning. På hjemvejen skulle både kvinden og urnen være kommet ud for en masse skøre tildragelser.

På baggrund af de oplysninger kastede jeg mit garn ud i cyberspace i håbet om at fange den titel der svarede til beskrivelsen. Der var ingen korrekt svar der bed på, kan jeg afsløre med det samme. Til gengæld dukkede der et væld af andre titler op, som indeholdt variationer over samme tema. Asketurbøger, kunne man kalde dem, hvis de en dag skulle få deres egen opstilling i folkebibliotekerne.

Asketurbøger, som disse bøger hedder indtil der dukker en bedre genrebetegnelse op, er bøger hvor en central del af handlingen er at nogen rejser en tur med nogen andres aske. Det kan måske lyde uhyggeligt, men bare rolig: Det er nogenlunde lige så makabert som en eftermiddag i solen på terrassen. Det er pudsigt hvordan bøger om savn og tab kan ende som små fejringer af livet, både det der var og det der er.

Blandt de Asketurbøger der gik i nettet under min biblioteksvagt, men som altså ikke var den jeg egentlig søgte, var: Udflugt med urne, af Roope Lipasti, Texas’ Rose, af Dy Plambeck, Tamburinmanden, af Jan Knus, Sidste omgang, af Graham Swift, Sonjas sidste vilje, af Åsa Hellberg, samt den mundrette: Annie Freeman’s Fabulous Traveling Funeral, af Kris Radish, - og så selvfølgelig den ordmusikalsk syngende Asken i tasken, af hollandske Jelle Brandt Corstius, som jeg har hugget overskriften til nærværende klumme fra.

Jeg har som sagt ikke læst nogen af disse bøger i skrivende stund, men alene på grund af titlernes mangfoldighed tør jeg godt anbefale dem her. Statistisk set er der nok mindst én af titlerne der fortæller historien på en måde som du vil bryde dig om. For min del, kan jeg i hvert fald afsløre at både Sidste omgang og Asken i tasken er blevet skrevet på den evigt lange læseliste. Alt sammen takket være et spørgsmål som var svært at svare på.

HVIS tilfældet nu ville at der skulle sidde en læser af klummen her og tænke: ”Jamen hov, han nævner jo slet ikke [indsæt titel på bog-som-handler-om-en-kvinde-der-rejser-ud-i-verden-for-at-hente-en-urne-med-afdød-slægtnings-aske-og-kommer-ud-for-pudsige-ting-på-turen]” – Så er man meget velkommen til at skrive et tip til vejbib@vejen.dk (Mærk: Svar til klummen). Så kan vi hjælpe den spørgende i havn med den søgte titel. Det synes jeg vedkommende fortjener. Specielt når det spørgsmål, man har stillet, er endt med at afdække en hel genre!