5. indlæg - "Amerikanske guder"

Af Øjvind Fritjof Arnfred

Hvis du mangler noget at fordybe dig i her til sommer, som både har gys, humor og vid, så skulle du tage at prøve kræfter med den engelske forfatter Neil Gaimans store roman "Amerikanske guder".

Og når udesæsonen lakker mod enden kan du så passende sætte dig til rette bagefter og se den serie som Amazon har lavet over bogen. Jeg har endnu ikke selv set den, må jeg indrømme, men den skulle være enormt flot. (Og så har jeg desuden også bemærket at filmatiseringer af bøger som regel bliver bedre hvis de kommer ud som tv-serier, end hvis de kommer ud som normale film. Måske fordi serier oftere tager sig tid til at få historien fortalt ordentligt).

Neil Gaiman er i det hele taget en forfatter som det er værd at stifte bekendtskab med, især hvis man kan lide historier der på én gang jonglerer det overnaturlige, det uhyggelige, det spændende og det sjove.

Han skriver både bøger for børn, som foreksempel ”Coraline” eller ”Stjernestøv”, som også begge to er blevet filmatiserede - den sidste med Robert DeNiro som en piratkaptajn med hang til at gå i kjoler og højhælede sko, I en af hovedrollerne – og for voksne, som eksempelvis "Anansi Boys" og "Amerikanske guder"

Enkelte af Gaimans bøger befinder sig et sted mellem det der er mest for børn og det der er mest for voksne, i den gruppe som man er begyndt at kalde for ”young-adult”-romaner.
Det er blandt andet tilfældet med Gaimans tidligere roman ”Neverwhere”. I den følger man den hårdt pressede unge forretningsmand Richard Mayhew på hans rejse gennem Londons undergrund – i ordets aller mest bogstavelige betydninger – i en parallelverden af skæve eksistenser, heriblandt to af mine absolutte favoritskurke: Mr. Croup og Mr. Vandemar, der optræder med dæmonisk præcision og skumle attituder. - Der fik du lige en bonusanbefaling med oven i hatten!

Men selv om ”Amerikanske guder.” er skrevet af den samme forfatter som ”Neverwhere”, er den noget helt andet end den. Det er en episk historie om kampen mellem de gamle guder som forskellige folkeslag har haft med sig til Amerika gennem tiden, og om deres kamp mod de ”nye” guder, som for eksempel medier, teknologi og berømmelse. Man følger hovedpersonen Shadow som på grund af forskellige begivenheder bliver løsladt fra fængslet til et helt tomt liv. Forskellige begivenheder fører ham i armene på taskenspilleren Mr. Wednesday og videre ud på en farefuld rejse gennem et Amerika der forbereder sig til en krig som ingen ved noget om, men som kan have katastrofale følger.

I løbet af de 567 sider romanen fylder, når Gaiman både at skrive en kriminalroman om et uopklaret mord, en gotisk horror-historie om en kone som vender tilbage fra de døde, en svindlerkommedie af guddommelige proportioner, og en episk fortælling om den endelige kamp mellem guderne.

Det hele er gjort så smadder fængende med Neil Gaimans klassiske sans for at blande en dysterhed der ville skræmme selv Dracula, med masser af humor og et fængende sprog.