56. indlæg - "Tryllebundet"

Af Mette Schjødt-Pedersen

Kender du det med, at nogle mennesker med deres personlighed og udstråling tiltrækker dig på en måde, som gør, at de nærmest kan få dig til hvad som helst? 
Du bliver tryllebundet. 

Jeg husker selv en ferie på Bornholm med familien, hvor vi lod os lokke af en charmerende sælger til at køre med til et flot badehotel og over en kop kaffe pænt sad og lyttede til en salgstale for en timesharelejlighed i Schweiz.
 
I romanen ”Sekten på Tågeøen” er det Sofia Bauman, der lader sig tryllebinde. Hun har lige afsluttet sine universitetsstudier og bliver fascineret af Franz Oswald, den karismatiske leder af en new age bevægelse. Franz Oswald har slået sig ned på herregården ’Via Terra’ og samler sine tilhængere under mottoet ”Vi vandrer jordens vej” med budskabet om, at verden er ude af balance, og stress og giftstoffer er ved at ødelægge menneskeheden. 

Hun tager imod tilbuddet om at besøge Tågeøen, hvor herregården ligger og være gæst i nogle dage, mens hun gennemgår lederens 4 teser. Alt tegner godt, og hun oplever en fredfyldt fornemmelse i krop og sind, der får hende til at tegne en 2-årig arbejdskontrakt, hvor hun skal bruge sine kundskaber fra sit litteraturstudie til at opbygge et bibliotek på herregården. 

Da sommeren er slut og efterårstågen sænker sig over øen, får Sofia en ubehagelig fornemmelse af at være blevet draget ind i en sekt. Pludselig er der sat elektrisk hegn og alarmer op omkring herregården, og der står vagter ved porten, som sørger for, at ingen forlader stedet uden tilladelse. 

”Sekten på Tågeøen” er nervepirrende spændende og interessant, fordi man lever sig ind i Sofias situation og forstår, hvorfor hun lader sig drage af Franz Oswalds udstråling og charme og af hans idéer samtidig med, at man ved, at der er noget lusket ved situationen. 
Sideløbende med hovedhandlingen løber der et spor, skrevet med kursiv, som er meget mystisk. Det er Fredrik, en ung mand, der fortæller en bizar historie, og det er først til allersidst, at de to handlinger kædes sammen, og man forstår, hvordan tingene hænger sammen. 

Alle personer og begivenheder i bogen er fiktive, men forfatteren Mariette Lindstein har ladet sig inspirere af virkelige hændelser fra de 25 år, hvor hun selv var sektmedlem. Hun ønsker med bogen at give os en dybere forståelse for, hvordan det føles at sidde fast i en sekt, for som hun siger: ”Det er let at blive lokket ind og næsten umuligt at komme ud igen”. 

Det er skræmmende og tankevækkende, hvordan nogle mennesker kan manipulere med andre, og hvor let et bytte vi kan være i visse situationer. 
 
Vi lod os ikke lokke til at købe en timesharelejlighed den sommer på Bornholm, men jeg blev tryllebundet af sælgeren. Jeg blev også tryllebundet af ‘Sekten på Tågeøen’ - men det var kun på den gode måde. 

Klummen blev bragt i Vejen Avis i 2020