65. indlæg - "Påskekrimier – et specielt norsk fænomen"

Af Lone Pedersen

I Norge er der en 90årig tradition for at læse krimier i påskeferien. 

Et smart reklamestunt satte gang i den tradition, som stadig lever i bedste velgående i dag. Det er ofte op til påske, der er højsæson for nyudgivelser af krimier i Norge.  
Der laves lange lister over gode krimier til påskelæsningen. Der udkommer nye novellesamlinger med gode kriminoveller til påskedagene. Og tv er også med – der sendes masser af tv-krimiserier i påsken hele påsken. 
 
Vi har ikke på samme måde grebet denne trend i Danmark. Vores påske går mere med at give haven en stor tur og besøge familie og venner, som vi hygger med omkring et lækkert påskebord. 

Men hvis vi nu ser mod Norge og på nogle af de nyeste krimier, som er kommet derfra, hvad kan vi så fornøje os med i påsken, hvis vi ikke mødes med familien omkring påskebordet? 

Tja, hvem kender ikke Jo Nesbø og hans serie om politimanden Harry Hole fra Oslo? Eller Gunnar Staalesens serie om privatdetektiven Varg Veum fra Bergen? Eller hvad med Anne Holts fortælling om politikvinden Hanne Wilhelmsen fra Oslo? 

Der udkommer også andre gode norske krimier. Og hvad er det så der gør, at vi falder for disse forfattere? 

For mit vedkommende er det det genkendelige i beskrivelserne af landet. Befolkningen. Og alligevel er det fremmedartet. Der er høje bjerge. Dybe fjelde. Masser af sne. At det altid regner i Bergen. At agurker sælges i dyre domme ! Og ikke at forglemme de stærke spændende plots! 

Der er tre norske forfattere, som jeg de seneste par år har fornøjet mig med.  
Anne Holt er tidligere norsk justitsminister, men er nok mere kendt som krimiforfatter i dag. Hendes nyeste serie handler om den fallerede håndboldspiller, Selma Falck. Selma Falck har mistet familie, hus og økonomi på at spille hele sin formue op.  

En af de nyere norske forfattere, som jeg varmt kan anbefale, er Randi Fuglehaug, der udkom tidligere i år med ”Faldesyge”.  En krimi om journalisten Agnes, der er flyttet tilbage til barndomsbyen. En ulykke med en faldskærmsudspringer gør, at Agnes graver tilbage i sin egen ungdom for at få hold på hele historien.  

Thomas Enger & Jørn Lier Horst er to garvede krimiforfattere. Thomas Enger var oprindeligt journalist, og Jørn Lier Horst er tidligere politikommissær. Det gør dem til et meget stærkt makkerpar, som har facts om opklaringen og skrivestilen helt up to date.  De har hver deres lange karriere som forfattere, inden de slog sig sammen om denne nye serie. Det er en rigtig spændende serie med krimigåder, der foregår i Oslo og opklares af et hold politifolk.  

Det var et par af de nyere norske krimiforfattere, men der er mange flere end dem jeg nævner. Så håber jeg, at du får tid i påskedagene til at sætte dig godt til rette i lænestolen med en god bog.