66. indlæg - "Rødding Bibliotek fylder rundt"

Af Børnekulturformidler Gitte Højmark Pedersen

Den 7. april 2021 har Rødding Bibliotek 100års fødselsdag, men tankerne omkring et biblioteksvæsen i området er langt ældre. 

Ideen omkring et bibliotekssystem med gratis udlån af bøger til borgere er blevet diskuteret i Hertugdømmerne helt tilbage i 1770’er og blev kun forstærket over de næste årtier. 
Særlig i årene efter 1864 bliver de dansksindede bevidste om vigtigheden af at sikre adgangen til bøger på dansk omkring historie og kultur.  Man mener, at der alene i Slesvig har været over 60 samlinger af tekster og bøger på dansk, som der er blevet lånt ud af i lokalområdet.  

Flere af disse lokale samlinger blev omfordelt i forbindelse med oprettelsen af folkebibliotekerne på tværs af Sønderjylland i 1920’erne.
Ét af de mange nye folkebiblioteker, der opstod i denne tid, var i Rødding by i forbindelse med skolen. 

I sin spæde starte bestod Rødding bibliotek af en mindre bogsamling og en læsesal med adgang til 6 lokale aviser, Jyllands-Posten og flere Københavner aviser. Udover at sikre fri og lige adgang til viden for voksne havde Rødding bibliotek også til opgave at sikre materialer til de lokale skoler. Derfor havde den lokale lærer i mange år også bijobbet som bibliotekar.  

Siden sin opstart i 1921 er Rødding Bibliotek flyttet mange gange rundt i byen og har fået mange nye opgaver, som det skal være med til at løse i lokalområdet.

Rødding Bibliotek har imidlertid stadig et øget fokus på en tid omkring genforeningen igennem den sønderjyske samling. En samling hvor du kan finde et bredt udvalg af bøger, som har særlig fokus på historien, sproget og litteraturen fra grænselandet. Her kan du gå på jagt efter kogebøger med fokus på sønderjysk madlavning, lære mere om højskolebevægelsen eller om de danske mænd, som deltog i 1. verdenskrig.  

Vil du gerne vide mere om Sønderjysk samling og lokalhistorisk arkiv i Rødding så smut ind og lyt til Vejen Kommunes Bibliotekers podcast ”Lydpodden – biblioteket til din øregang”, hvor vi har dedikeret et helt afsnit til denne særsamling.  

Så i dagens anledning vil vi råbe et højt HURRA for Rødding bibliotek. Den store fest, hvor vi for alvor kan fejre biblioteket, venter vi lidt med, indtil vi kan invitere mange gæster! 

På dagen vil der være kagemand til de første 50 borgere, som kommer til biblioteket.