70. indlæg - "4. maj - et lys i vinduet"

Af Lone Pedersen

Igen er et år gået, og det er i dag - den 4. maj - vi sætter lys i vinduerne for at mindes befrielsen i 1945. Det er en smuk tradition, som vi også holder i hævd i mit hjem, selvom der nu er gået 76 år siden krigens afslutning.

Jeg er født mange år efter krigen, og det er ikke fordi, min familie har fortalt meget om, hvad den oplevede i de fem år. Faktisk er det meget lidt. Så hvor interessen helt kommer fra, ja det er nok fra min egen interesse for nyere historie.

Jeg har i mange år været fascineret af, hvad der egentlig skete under 2. verdenskrig i Danmark. Dvs. både fascineret og lidt skræmt. Men har ofte tænkt den tanke, hvordan ville jeg selv reagere, hvis noget lignede skete i dag? Ville jeg være en af de modige, som sprang op og gjorde modstand? Eller ville jeg være en af de mere passive, som bare flød med? Det er ikke let at vide, når man ikke har skulle træffe valget.

Helt siden skoletiden har jeg med mellemrum været optaget af emnet. Jeg har skrevet op til flere skolestile om forskellige perioder i krigens tid. Ligesom der også ofte blev slæbt stakke af bøger hjem fra biblioteket om emnet. Og det gør jeg stadig med mellemrum. Det har både været fortællinger om Danmark under krigen, men i de senere år er jeg også blevet mere optaget af den almindelige tyskers oplevelser. Hvordan havde de det med krigen?

Til min overraskelse så jeg for nyligt, at der er udkommet ikke mindre end to nyere bøger om næsten samme periode i krigen. Nemlig augustoprøret i 1943.

Den ene bog er med masser af billeder taget af Hitlers fotograf Walter Frentz under en rejse gennem Danmark i sommeren 1943. Han skulle dokumentere, hvor langt man egentlig var kommet med Atlantvoldens opbygning. Så i nogle uger, fra slut juli til midt august, rejste han rundt i Danmark med sit fotografiapparat. Det kom der mange hundrede billeder ud af, som nu kan ses i denne spændende bog "Hitlers Danmarksbilleder" skrevet af Morten Brink Iwersen. Også fordi billederne er i farver og er optaget op til oprøret i august 1943. Et oprør han slet ikke dokumenterede.

Og det som gjorde den bog ekstra interessant, er en anden bog, der udkom næsten samtidig, Simon Andkjærgaard "Augustoprøret 1943 - Danmarks skæbnesommer." Det er en omskrivning af forfatterens doktordisputats, så den er skrevet i et mere læsevenligt sprog. En tyk og stor bog som jeg næsten ikke kunne sidde med, men en bog fyldt med facts og billeder om, hvad der egentlig skete i den sommer i Danmark. En bog som er fyldt med detaljer fra byer i hele landet, om hvad der skete i de dage. Næsten minut for minut.

De to bøger har pustet til min læselyst af historiske bøger. Så jeg vil gå en tur forbi hylderne om danmarkshistorien, og se om der er mere, som fanger min interesse.

Klummen blev bragt i Vejen Avis i uge 18 2021.