76. indlæg - "Hæsblæsende spænding - Jason Bourne i bogform"

Af Lone Pedersen

Er du én af de personer, som elsker hæsblæsende spændingsfilm i tv fredag aften? Én af dem der ser med, hver gang der vises en James Bond film eller én af Mission impossible-filmene med Tom Cruise som helten, der overvinder alle udfordringer og klarer at sætte skurkene ud af spillet?

Har du overvejet at bytte filmen ud med en bog?

Der findes mange bøger, som har et lige så nervepirrende plot som de allerbedste amerikanske spændingsfilm. Jeg bliver selv helt opslugt af fortællingen, når det går over stok og sten. Den ene hæsblæsende biljagt eller nervepirrende oplevelse for hovedpersonen efter den anden. For det findes også i bogform. Der er fortællinger, hvor man kan undre sig over, at det går godt for helten med de mange halsbrækkende oplevelser, han eller hun skal igennem, og ofte har helten kun få dage til at klare ærterne i.

Én af den slags forfattere er danske Johan Ottosen. Han har skrevet to bøger om Mirrin Bank og en tredje og afsluttende bog skulle være på vej til efteråret. Mirrin Bank er ikke, som banker er flest. Faktisk er det slet ikke en bank, men derimod et hovedsæde for en hemmelig global efterretningstjeneste ’The Project,’ der har hovedsæde i København.

Her hyres journalist Kurt Østergård til at skrive om afdøde Bjarne Arnesen, der har efterladt en videobesked om, af Kurt skal stoppe ’dem’. Hvem ’dem’ er vides ikke, men det er åbenlyst nogle, som vil kongehuset til livs. Så skal jeg da lige love for, at handlingen for alvor tager fart. Det bliver mere hæsblæsende faktisk derud, hvor jeg som læser sad og tænkte, om det nu kan gå godt. Men det gør det - ikke mindst da vi introduceres for strålingsekspert Søren Storm. Han kommer i den grad i ilden, da der sprænges en bombe på taget af Marmorkirken.

Selvom det er to tykke bøger på hver ca. 500 sider, så tager det ikke lang tid at læse dem. Som læser fløj jeg gennem siderne. Der sker noget konstant, og det er ikke til at regne ud, hvem der er hvem i denne fortælling. Det er et par bøger i international klasse på niveau med de største udenlandske forfattere som fx Dan Brown, Tom Clancy eller nyere spændingsromaner af Dean Koontz.

En anden af de meget hæsblæsende læseoplevelser kan man få serveret af Iben Bertelsen og Jan Schwerdfeger i deres trilogi om politikommissær Leo Brix. Igen er det international terrorisme, der udspiller sig i København. Men hvem står egentlig bag anslaget? Var det muslimske terrorister, eller var det en del af et stort politisk spil? Leo Brix må kæmpe mod en gruppe skruppelløse skurke, der ikke skyr nogen midler for at bringe yderligere grumme planer til udførelse. Det rækker op på højeste politiske niveau i Danmark, til rige bagmænd i udlandet og rundt indenfor politisektoren i landet. Det er ikke let for Leo Brix at stole på nogen, for hvem er egentlig med ham, og hvem er imod?

Det er tre romaner, som skal læses i rigtig rækkefølge, for historien fortsætter gennem alle tre bøger. Og det er hæsblæsende, underholdende og perfekt læsning til en sommerdag. Det er underholdning på en varm sommerdag, hvis du som læser kan acceptere, at det går stærkt, og det ikke altid er sandsynligt, at der sker så mange ting på én gang, og at de rette personer overlever de værste ting, mens skurkene får tæv og kommer bag tremmer. Eller har vi nu fået fanget de rette skurke? Det spørgsmål kan jeg som læser nogle gange stille mig selv efter endt læsning.

Klummen blev bragt i Vejen Avis i uge 24 2021.