77. indlæg - "Samtale fremmer forståelsen"

Af Mette Schjødt-Pedersen

Der findes mange slags samtaler.
Man kan blive kaldt op på skoleinspektørens kontor, fordi man har lavet ballade eller ind på chefens kontor, fordi man skal fyres, eller til en samtale med lægen på hospitalet, fordi man fejler noget alvorligt – det er ikke så rart. Så er det bedre at blive kaldt til jobsamtale eller få sig en samtale med en god ven.

Men hvad skal der egentlig til for at en samtale bliver en god samtale? Det har Georg Brandes forsøgt at udtrykke med ordene: ”Kunsten at samtale består af to ting: Kunsten at kunne tale og kunsten at kunne tie og lytte. ”

Bodil Jørgensen og Mikkel Wold 
Kunsten at tale, tie og lytte kan skuespilleren Bodil Jørgensen og præsten Mikkel Wold. Det viser de i bogen ’Gå med fred – samtaler om tro og livsmod’ som udkom i 2020.

Journalisten Joan Øhrstrøm har redigeret bogen og inddelt samtalerne i emner som ånd, ondskab, tro, livsmod, døden, opstandelse, sorg, tilgivelse og kærlighed. Bodil Jørgensen øser af oplevelser fra sit eget liv. Hun er født og opvokset i Vejen og har familie i Føvling og Stenderup. Hun fortæller om, hvad hun har fået med i bagagen fra sine forældre og bedsteforældre og om nogle dramatiske oplevelser som passager i et tog, der blev afsporet ved Sorø, og om dengang hun blev kørt over af en traktor under optagelserne til en film og svævede mellem liv og død.

Selvom både Bodil Jørgensen og Mikkel Wold er kristne og troende, er der også meget godt at hente for læsere, som ikke deler den samme tro. Der er f.eks. mange fine henvisninger til litteratur, film og teater. Mikkel Wold, der er præst i Marmorkirken i København, har en psykoterapeutisk overbygning på sin teologiske uddannelse. Det skinner igennem i bogen, hvor han øser af sin viden fra samtaler med mennesker i krise. ’Gå med fred’ er en dejlig livsbekræftende samtalebog, som jeg gerne vil anbefale dig at læse.

Der findes mange andre samtalebøger. Jeg har ikke læst dem alle sammen, men her kommer nogle eksempler.

Tor Nørretranders, Rane Willerslev og Svend Brinkmann 
Det, du ikke forstår, gør dig klogere” af Frederik Lindhardt. Her taler Tor Nørretranders, Rane Willerslev og Svend Brinkmann om livsværdier og samfundsforhold om fakta, Fake News, frihed, arbejdsliv, menneskeliv og død.

Lisbeth Zornig Andersen, Benedikte Kiær og Bettina Post 
’De udsatte: hvordan skal velfærden fordeles? ’ af Ulla Abildtrup. Ud fra cases og eksempler debatterer tidligere formand for Dansk Socialrådgiverforening Bettina Post, tidligere socialminister Benedikte Kiær og tidligere formand for Børnerådet Lisbeth Zornig Andersen om, hvordan vi behandler vore socialt svage, og hvordan det danske velfærdssamfund skal se ud i fremtiden.

Özlem Cekic og Bent Melchior 
’Brobyggere: Özlem Cekic og Bent Melchior’ af Anders Jerichow. Her taler den tidligere folketingspolitiker med den tidligere overrabbiner, der sammen har dannet nonprofitorganisationen ”Brobyggerne –Center for Dialogkaffe” om fordomme, integration, intolerance, racisme, religion og venskab.

Mette Holm og Gunnvør Dalsgaard 
’Højt at flyve – ej at falde: en samtalebog om at tænke stort og lande værdigt’. Bogen består af samtaler mellem psykologen Mette Holm og TV-personlighed og tidligere model Gunnvør Dalsgaard om modgang, kærlighed, kvinder, psykologi og mental styrke.

Johannes Møllehave og Gösta Pettersson
'Du har rørt mit hjerte’ er samtaler med hjertet som omdrejningspunkt mellem forfatteren og præsten Johannes Møllehave og hjertekirurgen Gösta Pettersson om alt det dybe i livet, venskab, tro, håb og kærlighed.

Anne Dorthe Tanderup, Anne-Mette Rasmussen, Pernille Aalund 
’Verdens bedste mor: en hyldest og inspiration til alle mødre’ af Line Baun Danielsen. Her taler kvinderne om at være mor, om kærligheden til deres børn, om forholdet til mændene og om deres egne mødre.

Neymar da Silva 
’Neymar – min selvbiografi: samtaler mellem far og søn’ er samtaler mellem den brasilianske fodboldspiller Neymar og hans far, der selv er tidligere fodboldspiller. Om deres parløb med at skabe sønnens kometagtige karriere i Santos FC, Barcelona og det brasilianske landshold.

Iben Hjejle og Signe Lindkvist 
’Er der en voksen til stede? ’ er skuespilleren Iben Hjejle og studieværten Signe Lindkvists samtalebog om livet, døden og alt derimellem. Bl.a. om alt det der følger med af ansvar, men også glæder og frihed ved at blive voksen.

Hans Petter Hougen og Bent Isager-Nielsen 
De syv dødssynder: retsmedicineren og efterforskeren om, hvordan ondskab findes i os alle. ’ Af Stine Bolther. Hougen og Isager-Nielsen taler om, hvordan hovmod, griskhed, begær, misundelse, fråseri, vrede og dovenskab kan være med til at forklare, hvorfor nogle mennesker begår de værste forbrydelser.

Bodil Udsen og Anne Marie Helger 
Livsstykker’ er samtaler mellem skuespillerne Bodil Udsen og Anne Marie Helger om barndom, parforhold, mænd, venskab, karriere, frihed, politik, død og religion skrevet ned og redigeret af Mette Weyde.

Samtalebøger er der mange af, og de er populære – sikkert fordi de indeholder livsvisdom fra mennesker, der selv har gjort sig nogle vigtige erfaringer. Så kig forbi biblioteket eller eReolen.dk og se om ikke der skulle være én, der lige passer til dig og det sted, du befinder dig i livet lige nu.

Klummen blev bragt i Vejen Avis i uge 25 2021.