80. indlæg - "Tre danske historiske romaner man bliver klogere af at læse"

Af Mette Schjødt-Pedersen

Jeg holder af en god historisk roman, som kan tage mig tilbage i tiden og lære mig noget. Den må gerne være underholdende og spændende.

Kaptajnen og Ann Barbara

Sidste år udkom Ida Jessens roman ’Kaptajnen og Ann Barbara’. Romanen bygger på historiske dokumenter, som Ida Jessen har fundet i arkiverne.
I 1754 kommer der en soldat af kaptajnsrang ridende på sin sorte hest König fra København til Jylland.Han er foruden at være militærmand også landmåler.
Han giver sig til at observere og nedskrive sine observationer om heden, dens vegetation, dyreliv og jordbundsforhold. Ludvig von Kahlen, som kaptajnen hedder, har fået til opgave at undersøge, om der er baggrund for, at området kan koloniseres og opdyrkes. Desuden skal han lave et kort, som viser, hvor grænserne går mellem kongens, hedebøndernes og godsejerens matrikler. Det sidste volder en del besvær, for godsejer Schinkel er en brutal mand, der mener, at han ejer hele heden.
En sommerdag kommer den gådefulde Ann Barbara vandrende over heden, og hun bliver kaptajnens allierede.
Kaptajnen er både dygtig og kompromisløs, begge dele får han brug for, for kampen med at opdyrke heden bliver lang og sej og fuld af modgang.
Det er en dramatisk historie om naturkræfter, store drømme og ofre, om hævn og disciplin, kærlighed, fortabelse og ondskab. Ida Jessen er en blændende fortæller, der fik mig til at tænke på både Selma Lagerlöfs romaner og Laura Ingalls serie ’Det lille hus på prærien’.

Bargums synder

Man kan også lære noget om danskernes historie ved at læse Sofie Malmborgs roman ’Bargums synder’, der foregår nogenlunde samtidig med ’Kaptajnen og Ann Barbara’.
Romanen handler om Henning Frederik Bargum, der levede fra 1733 til ca. 1800. Han er søn af en lærredskræmmer, men han ønsker ikke at overtage sin fars forretning. I stedet bliver han ansat i bogholderiet i en velrenommeret tømmerhandel.
Da ejeren hr. Gustmeyer dør, driver Bargum forretningen videre sammen med enken, og han finder ud af, at det måske vil være en god idé at gifte sig med datteren Leonora. Efter brylluppet bygger han et stort hus til dem og begynder at føre nogle af sine forretningsidéer ud i livet.
Da det går op for Bargum, at han nok aldrig vil blive rigtig rig af at drive en tømmerhandel, beslutter han sig for at sende skibe til Guinea for at hente elfenben, guld og slaver. Bargum bliver velhavende, men oplever ikke kun succes, og på et tidspunkt forsvinder han.
Seksten år senere læser Bargums datter Rebecca i avisen, at Frederik Bargum og hans hustru er på flugt fra kreditorer et sted i Europa, og hun går i gang med at opklare, hvad der egentlig skete dengang, og hvorfor hendes forældre forlod hende så pludselig. ’Bargums synder’ er en malerisk, levende og velresearchet historie.

Huset

En roman behøver ikke at foregå flere hundrede år tilbage i tiden for at gå under betegnelsen ’Historisk roman.
I Anna Elisabeth Jessens roman ’Huset’ starter handlingen i 1960’erne. Det er en kollektiv roman, hvor man følger en række personer i en dansk mediekoncern med tv og radio fra ca. 1968 frem til i dag.
Der står ikke ‘Danmarks Radio’ nogen steder, men det er uden tvivl forfatterens inspirationskilde.
Én af de gennemgående personer er Kirsten. Hun er kontordame og desuden fast medhjælper på et populært radioprogram ”Lykkehjulet”. Her kan lytterne, hvis endetal bliver udtrukket, ringe ind og ønske et stykke musik og til sidst svare på et quizspørgsmål. Måske har du allerede nu gættet at studieværten Ib Hjort næsten er en kopi af ”De ringer – vi spiller” – værten Jørn Hjorting.
Kirsten bliver senere producerassistent på de nye børneudsendelser i tv, hvor én af udsendelserne får mig til at tænke på ’Sonja fra Saxogade - hende den lyshårede med krøller og stærke briller’.
Radiorådsformand Jørgensen, der har det med at hidse sig gevaldigt op og kalde de ansatte for ”Røde lejesvende” har en del tilfælles med politikeren Erhardt Jacobsen, og Kenneth Plummer har højest sandsynligt givet inspiration til Gustav, den nye, smarte direktør.
Personerne i ’Huset’ fremstår ikke helt så levende som i ’Kaptajnen og Ann Barbara’, men historien fænger alligevel og gør romanen læseværdig.

Der findes et hav af historiske romaner. De nævnte bøger er alle forholdsvis nye og derfor udlånt i øjeblikket, men du kan enten reservere dem på vores hjemmeside vejbib.dk eller i vores Biblioteket app. Kan du ikke vente så længe, findes de som e-bøger på eReolen.dk.

Klummen blev bragt i Vejen Avis i uge 28 i 2021