88. indlæg - "Fantasi eller Fantasy"

Af Gitte Højmark Pedersen

Fantasi eller Fantasy?

Barndomsminder er en sjov størrelse. Jeg kan ikke huske, at jeg har lært at køre på cykel, og min første skoledag forsvinder i fortidens tåger. Jeg har imidlertid en klar erindring om at sidde kilet ind imellem mine brødre på sofaen hver jul for at se BBC udgaven af Narnia.

Filmen var baseret på bogen ”Løven, heksen og garderobeskabet” af C.S. Lewis, og var den ene af de syv fortællinger om eventyrlandet Narnia. I historien møder vi fire søskende, som er blevet sendt ud på et afsidesliggende gods af deres mor under 2. verdenskrig for deres egen beskyttelse. En regnvejrsdag imens børnene leger gemmeleg, finder de en hemmelig passage igennem et garderobeskab ind i en magisk verden fyldt med fantastiske væsner og en grum heks.

Da jeg blev ældre så jeg ikke kun filmene, men læste også alle syv bøger, som blev mit første møde med fantasygenren. Senere i mit liv blev min betagelse for fantastiske fortællinger udvidet med Harry Potter, Skammerens datter og Ringenes Herre. Jeg læste ikke kun bøgerne og så filmene, men kæmpede mod drager i baghaven og sloges med sværd med mine venner.

Fantasyfestival i Esbjerg

Denne begejstring fra min barndom genfinder jeg årligt på Fantasifestival i Esbjerg. Henover de seneste syv år har Esbjerg Kommunes Biblioteker i samarbejde med frivillige, rollespillere, forfattere, kunstner og forlag skabt en magisk weekend i det vestjyske.

Her man kan opleve tusinde ting. F.eks. en paneldebat om heksens historie. Møde forfattere som Malene Sølvsten og Lene Kaaberbøl, købe sig fattig i bøger eller tage på eventyr med rollespillerne på markedspladsen. Eller oplev festivalens magi , sammen med de små 5000 andre besøgende.

Nogle minder fra ens barndom står klarere end andre. De er jævnligt blevet taget frem, blevet pudset af og beundret. Måske er de endda også blevet pyntet lidt på, som gode historier forandrer sig hver gang de bliver fortalt. Min erindring om at sidde i sofaen med mine brødre og se Narnia-filmen er med stor sandsynlighed en af denne type. Ikke hundrede procent sand, men så stor en del af min selvbevidsthed at den fylder mig med glæde og spænding, inden jeg igen i år drager til Fantasyfestival på Esbjerg Bibliotek 18.-19. september.

Jeg håber, vi ses derovre.

Klummen blev bragt i Vejen Avis i uge 37 i 2021.