91. indlæg - "Har digitalisering og overvågning taget overhånd?"

Af Mette Schjødt-Pedersen

Digitalisering

Vi er ét af de mest digitaliserede lande i verden. 

Næsten al vores kontakt med det offentlige foregår digitalt, og mange bruger meget tid på sociale medier, f.eks. Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn og Snapchat. 
Danske børn og unge er europæiske mestre i skærmtid. En gennemsnitlig teenager bruger over seks timer om dagen foran en skærm, en 3-6-årig knap to timer. (Kilde: Rådet for Børns Læring. 2020) 
Smartphonen er blevet en ting, som de fleste af os nødigt vil undvære med alle dens nyttige apps og funktioner. Vi bruger den til betaling, nyhedsopdatering, mails osv. Men har du tænkt over, hvad der ville ske, hvis du pludselig mistede din smartphone? 

Overvågning

I Danmark har vi gennem mange år opbygget et samfund, hvor overvågning er en integreret bestanddel. Vi har omkring halvanden million overvågningskameraer, skønner Sikkerhedsbranchen, og med en mobiltelefon i hånden afsætter vi digitale spor, som myndigheder og private firmaer kan bruge på forskellig måde. 
Vores velfærdssamfund er baseret på registreringer om blandt andet sundhed, økonomi og sociale forhold. 

Hvordan skal vi forholde os til al den overvågning? Hvordan sikrer vi, at den tjener gode formål og ikke kommer til at indskrænke vores frihed og privatliv, og at den kommer til at betyde, at vi mister tilliden til andre og føler os utrygge? Ja, først og fremmest er det vigtigt, at vi tilegner os viden og får forståelse for, hvordan tingene hænger sammen. 

Foredrag på biblioteket

Både digitalisering og overvågning er noget journalist, radiovært og debattør Anders Kjærulff interesserer sig meget for, og han er ikke bange for at blande sig kritisk i debatten på forskellige medier og platforme og gennem foredrag. 
Onsdag den 13. oktober kl. 19 kommer han til Vejen Bibliotek og giver os et indblik i sin viden om de højaktuelle emner. Billetter til arrangementet kan købes på vejbib.dk. 

Litteratur om digitalisering og overvågning

Man kan også blive klogere på digitalisering og overvågning ved at læse nogle af de populærvidenskabelige bøger, vi har på biblioteket. 
Her kommer et lille udvalg: ’Hvordan får vi et bedre overvågningssamfund?’ af Peter Lauritsen fra 2020. ’Vend verden: genvind autonomien i en digital tidsalder’ 2020 af Vincent F. Hendricks. ’Like: shitstorme, fake news, fear of missing out, what's not to like?’ 2019. ‘Dit opslag er blevet fjernet: techgiganter & ytringsfrihed’. 2018. ’Se og Hør skandalen: fra A-Z’ af Jonas Nyrop fra 2016.  ’Sluk: kunsten at overleve i en digital verden’ af Imran Rashid. 2017. ’Hov, et egern!: forstå psykologien bag din digitale tjekkeadfærd - og få gode ideer til at ændre den’ af Anders Colding-Jørgensen. 2019. ’Sikker online: sådan holder du dig sikker online!’ af Ben Hubbard. 2018. For børn og unge kan anbefales: ’Sikker på nettet’ af Louie Stowell fra 2017 og ’Overvågning’ af Helle Hinge fra 2020.

National cybersikkerhedsmåned

 I oktober måned sætter Vejen Kommunes Biblioteker fokus på digital sikkerhed. Udover foredraget med Anders Kjærulff tilbyder vi små kurser i It-sikkerhed, som man kan tilmelde sig på vores hjemmeside.  
Oktober måned er nemlig udnævnt til national cybersikkerhedsmåned, og bag denne står Digitaliseringsstyrelsen og Center for Cybersikkerhed. 
Digitalisering, overvågning og sikkerhed på nettet er store emner, som man må forholde sig til i små bidder. Start f.eks. med at høre foredraget med Anders Kjærulff onsdag den 13. oktober kl. 19 på Vejen Bibliotek og besøg hjemmesiden sikkerdigital.dk, så er du godt i gang med at få styr på tingene. 

Klummen blev bragt i Vejen Avis i uge 40 i 2021.