92. indlæg - "Børnekultur - hvad skal vi med den?"

Af Gitte Højmark Pedersen

Hvad er børnekultur egentlig? Det er en svær størrelse at få styr på. Jeg har grebet bogen ”Børnekultur i Danmark 1945-2020” (Gads forlag, 2021) for at blive klogere på emnet.

Citat: ”Den er skabt for børn, den foregår i samarbejder mellem børn og voksne, drivkraften er indspil, oplevelser og aktiviteter, som børn kan gribe, lege med, blive en del agf – alene eller sammen med kammerater” (Citat fra ”Børnekultur i Danmark 1945-2020”. Gads forlag, 2021.)

Bogen er en guldgrube af oplysninger om fortidens og nutidens børnekultur. Om hvordan og måske især hvorfor børnekultur er det, som den er i dag.
Engang blev børnekulturen skabt af børnene selv, da de legede og interagerede på tværs af alder. Med institutioner hvor børn har mere samme alder, blev det de voksnes opgave at skabe kulturen for børnene. I øjenhøjde for børnene.

Og netop det at børnekulturen er skabt for børn i samspil med voksne siger alt om næste uges store dag: Børnekultur på tværs, tirsdag den 19. oktober.
For 4. år i træk er der skabt en dag for børn af de voksne i Vejen Kommune. Kulturinstitutioner laver en dag, hvor børn kan vandre rundt i byen og stikke hovedet indenfor og på den måde blive inspireret af, hvad der foregår bag murene i det pågældende hus. Det er en dag, som er lagt op til at være sjov, udfordrende og kreativ.

Årets tema er trolde, og her vil børn (og voksne) blive mødt af trolde på alle institutioner som deltager. Her vil være dukketeater og historiefortælling. Naturvejledere har blade og andet med, som kan bruges i en collage. Der er suppe og pandekager over åben ild. Der er mulighed for at skære en græskarlygte eller lave troldeører.

På biblioteket i Vejen er vi også med på teamet om trolde, og sætter fokus på temaet ved at tage udgangspunkt i den kendte børnebog ”Karius og Baktus” af Thorbjørn Egner. Fortællingen om de to tandtrolde, der huserer i munden på drengen Jens.

På biblioteket vil man møde de to trolde, der huserer i deres velkendte univers. Der vil være workshop i at lave troldeører eller troldehaler. Og så kan man jo funderer over, hvad der sker med de to trolde, når de sejler ud i verden?

Kort sagt er det en dag, hvor børn (og deres voksne) kan få afprøvet forskellige kulturtilbud byen har at byde på. Og så er det bare en superdag med masser af underholdning for både børn og voksne!

Til nogle af aktiviteterne skal der bestilles billet i forvejen. Billetterne er gratis, og de bruges alene for at kunne styre antallet af deltagere de enkelte steder. Du kan læse meget mere om Børnekultur på Tværs på Bibliotekets hjemmeside, vejbib.dk.

Klummen blev bragt i Vejen Avis i uge 41 i 2021.