93. indlæg - "Uforglemmelige bøger fra barndommen"

Af Mette Schjødt-Pedersen

TRE BØRNEBØGER, SOM TÅLER GENLÆSNING

Hvert år udgives der mange nye børnebøger og for at få plads til dem på bibliotekernes hylder, må andre vige pladsen og en del bliver også uaktuelle og uinteressante med årene.

For nylig genlæste jeg en bog, som jeg fik i julegave af min farbror, da jeg var 13 år.
Bogen hedder ’Da landet lå øde’ og er skrevet af Niels Jensen.

Dengang jeg fik bogen, syntes jeg, det var en god bog, og jeg var meget optaget af den, så jeg var selvfølgelig spændt på, hvad mit indtryk ville være her små 48 år senere.

Til min store overraskelse og glæde synes jeg stadigvæk, at det er en god bog, selv efter at jeg efterfølgende har læst i hundredvis af andre gode bøger.

’Da landet lå øde’ foregår i middelalderen. Den handler om drengen Laust, der er den eneste overlevende i sin landsby efter den store pest. Inden hans mor døde, opfordrede hun Laust til at opsøge sin farbror Nikolaj i Ribe. På vandringen møder han den jævnaldrende pige Gunne, der også er den sidste tilbageværende i sin landsby. De to ensomme børn slår sig sammen og følges ad og oplever mange spændende ting på deres vej til Ribe.

Hvordan kan det mon være, at jeg stadig finder bogen interessant? Ja, hvis en bog ikke skal miste sin værdi og holdbarhed med årene, så kræver det, at den indeholder visse kvaliteter: Indholdet skal stadig være interessant, og personerne skal være beskrevet på en troværdig måde, så man kan identificere sig med dem, også selvom de lever i en anden tid. Begge kvaliteter har ’Da landet lå øde’.

Hvert år udgives der mange nye børnebøger og for at få plads til dem på bibliotekernes hylder, må andre vige pladsen og en del bliver også uaktuelle og uinteressante med årene. Men andre forvandler sig til klassikere, og de bliver genanskaffet, når de er slidt op. Det gør sig gældende med fx ’Mio min Mio’ og ’Brødrene Løvehjerte’ af Astrid Lindgren, ’Det lille hus på prærien-bøgerne’ af Laura Ingalls Wilder, ’Ulvehunden’ af Jack London og ’Silas og den sorte hoppe’ af Cecil Bødker.

Vi har dog ikke plads til alle de gode gamle børnebøger - selv ikke alle klassikerne, men skulle du få lyst til at genlæse nogle af dine egne yndlingsbøger fra barndommen, det kunne fx være bøgerne om Tudemarie af Maria Andersen eller ’Peter Pjusk’ af Robert Fisker, skaffer vi dem gerne hjem fra Det kongelige Biblioteks afdeling i Aarhus, som forsøger at opretholde en komplet samling af alle bøger, der er udgivet i Danmark.

God læselyst med de gode gamle børnebøger.

Klummen blev bragt i Vejen Avis i uge 42 i 2021.