96. indlæg - "Nordisk litteraturuge"

Af bibliotekar Lone Pedersen

Nordisk litteratur er mangeartet. Hvert land har sin specielle skrivestil. Nogle gange kan vi som læser hurtigt spotte forskellene, og de gør som sådan ikke så meget. Andre gange føles det som at komme hjem, når vi giver os i kast med en roman fra et andet nordisk land.

Vi er storlæsere af romaner fra de nordiske lande. Og vi elsker at læse romaner fra især Norge og Sverige, men i de senere år har romaner fra både Finland og Island også vundet mere indpas. Hvem har ikke læst en islandsk krimi af f.eks. Yrsa Sigurdardottir eller læst Tove Janssons fortællinger om Mumitroldene?

Og vi læser hinandens bøger – måske ikke på originalsproget men ofte og gerne når de er oversat til vores hjemlands sprog. For det er en lidt anderledes måde at læse om hinandens lande. Om kulturen og samfundet som det ser ud nu i de andre lande i norden.

Faktisk kan det at læse en roman der foregår i f.eks. Finland også være helt eksotisk at læse. For det er et meget anderledes land end Danmark. Landets historie gør en stor forskel og den påvirkning som især Rusland har gjort på landet har meget at sige. Og så er der jo også de eksotiske navne på både personer og byer.

Lokale stemmer

Og så har jeg slet ikke nævnt litteraturen fra selvstyre landene; Grønland, Færøerne og Åland. Der kommer mere og mere litteratur fra lokale stemmer fra de tre lande.

Og netop Åland er der fokus på den 15. november på Vejen Bibliotek. I samarbejde med Foreningen Norden, Malt – holder Vejen Bibliotek Skumringstime. Det er en aften med oplæsning, foredrag og kaffe på kanden i stearinlysenes skær.

En aften om året er på kryds af de mange lande i norden dedikeret til højtlæsning. Det er også den samme tekst som læses op i de mange lande.

Årets tekst er skrevet af Sally Salminen og er et uddrag af romanen ”Katrina”. Det er fortællingen om den finske bondekone, der holder sammen på hjemmet, da hun er gift med en svag mand. En fortælling om drømme og længsler.

Romanen foregår på Ålandsøerne, en øgruppe der ligger i Østersøen, så langt oppe at det næsten er Den Botniske bugt. Øgruppen hører under Finland men har i snart 100 år haft selvstyre.

På Vejen bibliotek vil der være oplæsning af teksten ved Knud Stendevad. Derefter vil cand.mag. Gitte Højmark Pedersen fortælle om Sally Salminen og hendes forfatterskab.

Hvis du har lyst til hyggeligt samvær i stearinlysets skær, så book en billet på vejbib.dk.

Klummen blev bragt i Vejen Avis i uge 45 i 2021