Vores cellers saltbalance
Livestream

Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Lokalitet
Rødding Biograf / Vejen Gymnasium & HF
Target
For alle
Foredrag

Livestream fra AU: Vores cellers saltbalance

23.11.21
Vejen Kommunes Biblioteker samarbejder med Vejen Gymnasium & HF og Rødding Biograf om at livestreame de offentlige foredrag i naturvidenskab fra Aarhus Universitet. Foredragene er gratis og interessante, og de bliver vist simultant på Vejen Gymnasium og i Rødding biograf.

Om foredraget:

Vores celler er helt afhængige af salt. I cellernes membraner sidder en lillebitte nanomaskine - kaldet natrium-kaliumpumpen - som omhyggeligt sorterer forskellige saltioner. De seneste års forskning har vist at fejl i pumpen medfører sjældne sygdomme.

Langt de fleste danskere spiser rigeligt salt hver dag. Det er let at skaffe, og det får vores mad til at smage meget bedre. 

Når mennesker og andre dyr er så glade for salt, skyldes det at vores kroppe og celler er helt afhængige af det. Det almindelige køkkenbordssalt består af natrium- og klorid-ioner, og når vi spiser salt, sorterer vores celler meget omhyggeligt ionerne. Vores celler kan nemlig udnytte ubalancen i de elektrisk ladede ioner til mange forskellige opgaver - ligesom det elektriske strøm i din stikkontakt kan bruges til at drive både køleskab og computeren.

Om foredragsholderen:

Hanne Poulsen er lektor i molekylærbiologi ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik - Neurobiologi, Aarhus Universitet.

Læs mere om natrium-kalium pumpen på Access Science  - find reference basen under 'e-biblioteket'

Access Science er på engelsk - søg på: 'sodium-potassium'

Ang. billetter

Rødding: Kontakt Rødding Biograf for bestilling af billet på bio@roeddingbio.dk eller på tlf. 73 84 54 04

Vejen: Mød op til arrangmentet på Vejen Gymnasium

Materialer