Frihedsbroen og Kongeåen set fra luften
Foto: Fotoklubben ISO 6600

Om dette arrangement

Tid
18:00
Pris
Gratis
Lokalitet
Shelterpladsen ved Frihedsbroen
frihedsvej 6B
6630 Rødding
Arrangører
Target
For alle
Foredrag

Frihedsbroen - en historisk overgang mellem nord og syd

08.09.20
Jørgen Kloppenborg Skrumsager fortæller på broen. Frihedsbroen har en plads i historien om den nationale kamp i perioden fra 1865 til 1920 og Jørgen Kloppenborg Skrumsagers familie har haft en tæt tilknytning til stedet lige siden første halvdel af 1800-tallet. Broen har fået sit navn efter huset, der ligger lidt nord for broen, nemlig kampestenshuset Friheden. Huset blev bygget i 1870 af H.D. Kloppenborg fra Københoved, som var en af foregangsmændene for sønderjydernes kamp for at komme til at høre til Danmark.

I tiden fra 1865 til 1920 brugte sønderjyderne Frihedsbroen, når de skulle krydse Kongeåen for at komme til møder i Skibelund Krat. På den tid var broen en lille, smal træbro. Under 1. verdenskrig rev de tyske myndigheder halvdelen af træbroen ned for at sikre sig, at ingen på flugt fra tysk militærtjeneste ulovligt krydsede Kongeåen her.

Vi mødes på shelterpladsen ved Frihedsbroen og hører foredraget udendørs lige ved den gamle grænse.

Medbring gerne kaffe/te  og påklædning efter vejret.

I forhold til COVID-19 følger bibliotekerne myndighedernes retningslinjer for offentlige foredrag og arrangementer blandt andet med krav til passende afstand, derfor kan der være begrænsninger på deltagerantal. Tilmeld dig gerne på linket til venstre - klik på 'Køb billetter' eller tilmeld dig på biblioteket