Familien Flytter #6

Dagbog fra dagene op til åbningen af det nye bibliotek

Vejen Kommunes Biblioteker er på vej ind i en ny tid. Vi har fået en ny leder, hovedbiblioteket flytter snart til nye lokaler, og i den forbindelse er der mange bolde i luften.
Biblioteksleder Kasper Østergaard Grønkjær vil hver måned op til den store dag, hvor døren til det nye hovedbibliotek og det fornyede bibliotek går op, dele den lille flyttedagbog over perioden her på siden.
"Familien flytter" kalder vi den. Her er sjette dagbogsindlæg fra Kasper:


Flyttedagbogens sidste kapitel.

Så er det ”dælen dulme” lige om lidt.
Der flyttes på livet løs, og den lange ventetid i byggeperioden er ved at nå sin ende.

Bibliotekslederens flyttedagbog ”familien flytter” har været mit forsøg på at adressere de mange følelser, der opstår i forbindelse med en flytning.
For det sted, man forlader, har lige meget, om det har været godt eller skidt, repræsenteret en periode i ens liv. Det gælder både for bibliotekets medarbejdere, der dag efter dag har haft den samme arbejdsplads og lige om lidt får en ny, men det gælder naturligvis også de mange brugere og lånere, der har haft berøring med biblioteket i Vejen.

Interessen for Vejens nye bibliotek er enorm.
Biblioteksklubbens medlemstal stiger og stiger, og på en solbeskinnet lørdag i august valgte over 80 af Vejen Kommunes borgere at trodse varmen og det gode vejr og i stedet at tilbringe deres lørdag formiddag med en rundvisning i de nye lokaler og ja, se ingenting. For der var ikke andet end de rå lokaler. Det var en fantastisk formiddag med gode ideer fra de deltagende og en forventningsfuldhed frem mod åbningen.

I bibliotekssektoren har vi brugt mange år på at drøfte og debattere fremtidens bibliotek.
Hvad er det? Hvad kan det? Hvad skal det?
Ventetiden er for Vejen Kommunes Bibliotekers vedkommende ovre, for fremtidens bibliotek er kommet og åbner dørene op til et brag af en åbning 1. oktober 2019.
På åbningsdagen vil vi vise, hvad de nye moderne rammer kan og på den måde give et indblik i, hvad biblioteket kan, når alle ressourcer og kompetencer sættes i spil.
Der bliver også en særlig åbningsfejring for børnene.
Vejen Kommunes Biblioteker har den erklærede ambition at være børnenes bibliotek, fordi vi som kultur- og dannelsesinstitution har en særlig forpligtigelse til at fylde børns mentale ”rygsæk” op med litteratur, oplysning, dannelse og kultur. Vi tror fuldt og fast på, at den gode biblioteksoplevelse i børnenes liv giver dem de bedste forudsætninger videre frem, når de nærmer sig voksenalderen og snart skal ud og stå på egne ben.
På åbningsdagen afholder vi en særlig åbning for børnene i Vejen, hvor de får mulighed for at gå på opdagelse i deres nye bibliotek.
Samtidig har vi inviteret Sebastian Klein til at underholde ungerne. Det bliver utvivlsomt et brag af en børnefest.
Preview åbning.
Efter en måned med et lukket bibliotek glæder mange sig sikkert til at komme af med de lånte bøger og få ny litteratur med hjem. Derfor åbner vi op for biblioteket kl. 12.30 den 1. oktober, så alle kan komme ind og få det bibliotek, de nu har måttet undvære i en måned.
Men som nævnt i indledningen vil vi også gerne vise jer et udpluk af det, bibliotekets nye moderne rammer kan bruges til. Rundt om på bibliotekets 2 etager vil I derfor kunne opleve alt fra sang og musik, til booktalk, til tegneserietalk, til lyttesalon og meget mere. Læs mere om alle aktiviteterne i åbningsprogrammet.
Officiel åbning.
Fra kl. 15.30 transformeres biblioteket om til at huse den officielle åbning, hvor borgmester Egon Fræhr vil holde sin indvielsestale, hovedentreprenør for byggeriet Morten Oxlund vil holde tale om byggeperioden, og jeg vil som biblioteksleder fortælle om fremtidens biblioteketstilbud i Vejen.
Derudover har vi inviteret en gæstetaler i form af Jakob Stegelmann. De fleste kender Jakob Stegelmann fra TV-progammet Troldspejlet som første gang tonede frem i 1989 med anmeldelser af nye film, computerspil og kultur. Jakob vil i sit indlæg tale om kulturens, bibliotekernes og kunstens betydning for vort samfund.
Den store finale
Om aftenen holdes det første store foredrag i den nye foredragssal på Vejen Bibliotek.
Det er bestemt ikke hvem som helst, vi har på programmet.
Anders Lund Madsen er uddannet journalist, og vi kender ham fra hans mere end 30 årige lange karriere indenfor diverse medier: tv, radio, podcast fra blandt andet populære formater som De Sorte Spejdere, Det Nye Talkshow og Radio 24syv programmet Fedeabes Fyraften, og der findes meget få områder, han ikke har stiftet en eller anden form for bekendtskab med.
Anders Lund Madsen har rejst over hele verden med sit arbejde, men det er Danmark, der gør ham vild, og han har været overalt i vores land.
Anders gæster Vejen Bibliotek på den store åbningsdag, og han vil sætte spot på folkeoplysning, journalistik og biblioteker på en helt sikker sjov måde.
Skynd dig at sikre dig en billet til dette arrangement.

Vi glæder os rigtig meget til at byde dig velkommen på åbningsdagen og i fremtiden.

/Kasper