Blomsterfoto

April og musikken

07.04.21
April måneds optræden i rock og populærmusikken

Mange af månederne i den gamle romerske kalender har navn efter romerske guder eller kejsere, og det gælder måske også april, hvis navn kan være en omskrivning af kærlighedsgudinden Afrodites navn. Men Afrodite er det græske navn for gudinden, som i den romerske mytologi bærer navnet Venus. Derfor er det nok mere sandsynligt, at ordet ”april” kommer af ordet ”aprire”, at åbne, hvilket jo passer udmærket med, at april betegner en form for åbning mod sommeren.

I gammel tid hed måneden da også ”græsmåned” eller ”fåremåned” i Danmark, for det var tidspunktet, hvor fårene kom ud af staldene, ud på græs. Vejret i april er som bekendt særdeles ustadigt og kan både byde på sol og sne. Det upålidelige vejr i april gør måneden til en ”narremåned”, som kan snyde enhver, der tror, at nu er foråret på vej. Først efter d. 1. maj kan man stole på det danske vejr.

Aprilsnar
En af de faste mærkedage i april er månedens første dag, hvor det er tilladt at forsøge at narre andre med historier, der ikke er rigtige. Ikke mindst medierne har i mange år bestræbt sig på at finde på løgnehistorier, mere eller mindre morsomme, og aprilsnarren dukker også ganske ofte op i sangens verden. Burt Bacharachs ”The April fools” er et klassiske bidrag til aprilsnar-sangene, og den optimistiske tekst om at forsøge at holde fast ved aprilkærligheden, selv om den skulle vise sig at ende som en aprilsnar, er bl.a. indsunget af navne som Aretha Franklin og Dionne Warwick. Men der er mange andre sange om April fools, f.eks. Patti Smiths ”April fool”, Ronnie Lane (fra Small Faces) har skrevet en ”April fool”, Loudon Wainwright synger om ”April fool´s Day”, osv. osv.

Der er mange sangskrivere, som har brugt aprilsnar-motivet i sange, hvor hjerte rimer på smerte, og det er da også en nærliggende ide. Et af de mere originale eksempler på sange, der udnytter symbolindholdet i datoen d. 1. april, er Plura Jonssons desperat-melankolske ”Mil efter mil”, som han i 1996 skrev til kollegaen Totta Näslunds anden soloudgivelse, ”Totta 2”. Sangen om en rastløs entertainer, der altid er på rejse længere bort, er i sig selv en flot sang om turnélivets omkostninger; men det er i 3. og sidste vers, Plura Jonsson (fra gruppen Eldkvarn) viser, at han ikke bare er ordsnedker, men digter: ”Nu står jag här i fönstret, med cigaretten i min hand/ Det finns ingenting att säga, ingenting att lägga till/ Gud gjorde världen första dagen i april/ Söderut, långt bort och söderut”. Flot set og flot formuleret, efter denne lytters mening. Plura vidste ikke, da han skrev sangen, at Totta Näslund havde fødselsdag d. 1. april, og det har da heller ikke noget med sagen at gøre; men det er da et pudsigt sammentræf.

April måned
Ud over aprilsnar-sangene er der rigtig mange sange, hvori måneden april optræder. ”April in Paris” er en standard-evergreen, og jazz-sangen ”I´ll remember April” er indspillet af utallige musikere – heriblandt Boz Scaggs, som har leveret en habil version af sangen på sit evergreen-jazz-album ”Speak low” (2008). April måned optræder lige på gæstevisit i Bob Dylans sang ”Tempest”, hvor en af linjerne lyder: ”T´was the fourteenth day of April”, måneden optræder i sangen ”Sleeper” af Dylans gamle veninde Joan Baez: ”It´s another happy April”, og april måned kan genfindes i et utal af andre sangtekster – heriblandt flere på dansk. Anne Linnet hyggede sig i 1988 i sengen søndag morgen i sangen ”Søndag i april” (fra albummet ”Jeg er jo lige her”, 1988), mens Alberte i sin sang ”April” (fra albummet ”Den forsvundne skat, 1993) refererede til det omskiftelige vejr i april: ”Vi er lunefulde som en dag i april/ lunefulde, varme, kulde/ præcis som en dag i april”. Og Poul Krebs gav sit bidrag til april-sangene under corona-nedlukningen i 2020, hvor han og hans band spillede den nye sang ”Sommer i april” virtuelt: ”Derude hænger månen/ ligeglad og rund/ og minder lidt om noget/ der er så smukt, at det gør ondt./ Der er ingenting der smitter/ smitter som dit smil/ lidt ligesom sommer i april”.

Og lad mig her til slut ikke glemme at nævne et par af de mange klassiske danske sange/digte, der tager udgangspunkt i den omskiftelige forårsmåned: ”April, april” af Frank Jæger og ”Liden sol” af samme digter (bl.a. indsunget af salig Kim Larsen) med de håbefulde linjer: ”Men måske april vil hente/ vore hjertebål tilbage/ sammen vil vi/ følsomt vente/ liden sol i disse dage”. Og så er der jo nordmanden Bjørnstjerne Bjørnsons kendte sang ”Jeg vælger mig april”, der selvfølgelig er skrevet på norsk; men det skete i 1870, hvor man nærmest skulle bruge lup for at skelne norsk bokmål fra dansk.

Skrevet af Steffen Kronborg