Heksen

09.09.21
De fleste af os kender heksen fra barndommens eventyrfortællinger eller fra Skt. Hans’ bålets hjemmebyggede med kost og spids hat. Men hvem er heksen egentlig?

Heksen er et menneske, oftest en kvinde, der enten kan eller bliver beskyldt for at kunne udøve magi. Heksen lever ofte i samme verden som vi selv gør, lige på grænsen mellem vores ordnede verden og kaos. Hun er farlig fordi hun tør bevæge sig i begge verdenener og fordi hun har magt over naturen. Hun kommer i et væld af udtryk. Fra hæslig og krumrygget til billedskøn og barnemorderisk: Heksen er og bliver en klassisk kvindefigur i litteraturen.

De fleste af os kender hende fra barndommens eventyrfortællinger eller fra Skt. Hans’ bålets hjemmebyggede med kost og spids hat. Men hvem er heksen egentlig?

Historien om virkelighedens hekse er både lang og uhyggelig. Ideen om den onde heks, som vi kender den i dag, har rod i en række samfundsforhold og -udviklinger under den europæiske middelalder.
Særlig inkvisitor Heinrich Kramers Malleus maleficarum (1487, Heksehammeren) blev central for hekseprocessernes grufulde udvikling. Bogen er en håndbog i hekseafsløring og -forfølgelse og beskriver bl.a., hvordan heksens umættelige seksualdrift driver hende til sex med djævlen, og advarer om, hvordan hun har magt til at fratage manden hans manddom.

Det anslås at mellem 40-60.000 kvinder mistede livet gennem de tre århundreder, hekseforfølgelserne fandt sted i Europa.

Mange af litteraturens hekseskildringer bygger videre på denne tanke om heksen som en, der i kraft af sin levevis står i kontrast til de patriarkalske normer og værdier, og derved udgør en trussel for samfundets overlevelse. Netop derfor ender hun ofte – som ulykkeligt mange kvinder under virkelighedens hekseprocesser – med at gå til grunde på de mest gruopvækkende måder.

Hvis du er blevet interesseret i at lære mere om heksen, hendes liv og død kan jeg bestemt anbefale at besøg Hex museet i Ribe https://hexmuseum.dk/. Der har de specialiseret sig i de danske hekseforfølgelser og selvom det er grufulde historier er de behandlet med respekt og man går som besøgende derfra med ny viden og nysgerrighed på mere.

Hvis du i stedet har lyst til at gå ombord i heksen som litterær figur, er der herunder mulighed for at finde forslag til bøger og film, hvor heksen er i front.

Hvis disse forslag ikke er nok, kan jeg anbefale at besøge Esbjerg Hovedbibliotek d. 18 og 19. september, hvor årets Fantasy Festival bliver afholdt med heksen som overordnet tema.

 

/Christina F.

 

Materialer