Skov og fantasybøger

Kirsten anbefaler fantastisk god fantasylitteratur

16.09.22
Kirsten Bloch er én af initiativtagerne til Esbjerg Fantasyfestival

Bibliotekar Kirsten Bloch, Esbjerg Bibliotek, anbefaler 12 fantasyserier til 2022 – hendes absolutte yndlingsgenre er fantasy.
Hun læser hvert år rigtig mange fantasybøger og elsker at kunne forsvinde ind i nye og magiske verdener, tage på episke eventyr og kæmpe mod såvel ondskab som drager – især i de sidste par coronaår har hun nydt at kunne forlade virkeligheden for en stund. 

Fantasy er meget mere end eskapisme

Kirsten understreger, at fantasy ikke kun er eskapisme.
Ofte bruger fantasyforfattere genren til at tage problematikker, svære emner eller tabuer fra den virkelige verden op, og derigennem belyse emnerne på en ny måde, uden at det bliver med løftede pegefingre eller moralsk dunken i hovedet.
Ondskaben, der i den virkelige verden indimellem kan virke noget diffus, bliver nemmere at forholde sig til, når den har form som en drage, og kultursammenstød og racisme, bliver mere forståelige, når det er dværge og elvere, der støder sammen, og hvem har ikke drømt om at studere på Hogwarts, besøge Narnia gennem garderobeskabet eller tage med Erik Menneskesøn til Asgård?

Serier – det kan noget!

Rigtig meget fantasy kommer i serier, og Kirstens kærlighed til genren betyder derfor også, at hun læser rigtig mange serier hvert år. Eller i hvert fald begynder hun på mange serier, for det store udvalg, og ventetiden mellem hvert bind, betyder desværre, at det ikke er altid, jeg får afsluttet serierne indenfor en overskuelig fremtid. For at I ikke skal komme ud for det samme, har hun samlet 12 afsluttede fantasyserier, som I kan kaste jer over i 2022. Serierne har varierende længde, og alle bind er enten skrevet på eller oversat til dansk. De har forskellige niveauer af barskhed, men er alle skrevet til voksne eller unge voksne, og der er både helt nye og serier af ældre dato imellem. 

Fra nordisk mytologi til en dinosaurer

På listen finder man såvel klassisk high fantasy som grimdark, Arthuriansk, og urban fantasy, og fantasy inspireret af nordisk mytologi. Her er fantastisk worldbuilding, forunderlig og farlig magi, forførende kærlighed, hæsblæsende action, ædle riddere, sarkastiske antihelte, altoverskyggende ondskab, mærkelige væsener, gode og knap så gode guder, farlige hemmeligheder, elvere og sågar dinosaurer, og et bredt udvalg af nuancerede, interessante og, til tider, irriterende, personer, som man som læser enten elsker eller hader. Kirsten har forsøgt at styre udenom de allermest kendte serier, da de fleste voksne fantasylæsere nok allerede har været igennem Ringenes Herre, Harry Potter og Ravnenes hvisken. Hun har valgt 12 personlige favoritter, som I kan forsvinde ind i det kommende år.    

God fornøjelse!

Eleniaden af David Eddings

Efter flere år i eksil vender ridder Jernhøg hjem for at genoptage sin rolle som Dronningens Beskytter. Men da han når frem, er dronningen blevet ramt af en mystisk sygdom, og kun magi holder hende i live. 

Eleniaden er en af mine absolutte yndlingsserier. Den er skrevet i 1980’erne, og indeholder stort set samtlige fantasyklichéer; men netop dét, er for mig en del af charmen ved serien. Selvom man som læser aldrig, er i tvivl om hvem der er gode, og hvem der er onde, så er personerne stadig nuancerede nok, til at de ikke bliver kedelige, og plottet og universet er interessant. Serien indeholder en del temmelig barske scener, og henvender sig til voksne læsere der gerne kaster sig over fantasy af lidt ældre dato. Er man til high fantasy-fortællinger med masser af politiske intriger, forræderi, magi, riddere, guder, religion, venskab, magtbegær, kampen mod ondskaben og et klassisk quest-element, så kan serien ikke anbefales nok. 
 

Den Første Lov af Joe Abercrombie

I et land præget af korruption, vold og brutalitet, er det op til en umage flok at forhindre ondskabens totale sejr. Men de udvalgte er langt fra helte, og fjenden de står overfor, er måske tættere på, end de umiddelbart kan se. 

En af de undergenrer, jeg er blevet ret glad for de senere år, er grimdark fantasy. Og her er serien Den Første Lov umulig at komme udenom. Det, der især fascinerer mig ved serien, er personerne. Her er ingen klare helte, og ingen klare fjender, men mennesker af kød og blod, der lever efter deres egne moralkodeks, og bare ønsker at overleve i en verden, hvor de stærke hersker, og de svage bukker under. Forfatteren, der har fået kælenavnet Lord Grimdark, dekonstruerer en del af de klassiske fantasyklichéer undervejs, og selvom både worldbuilding og plot er i orden, så er det personerne, der fanger mig, og får mig til at læse videre. Er man til mørke fantasyfortællinger med nuancerede personer, vold, magtbegær, politiske intriger, korruption, krig, sort humor og et lidt langsommere tempo end normalt, er serien helt klart værd at stifte bekendtskab med. 
 

Lysets tjenere af Gillian Bradshaw

Gwalchmai er søn af Kong Arthurs halvsøster. Da hans mors sorte trolddom og rænker går for vidt, flygter han for at gå i tjeneste hos Kong Arthur. Det bliver starten på en kamp mellem lysets og mørkets kræfter. 

Sagnet om Kong Arthur er en af de mest genfortalte historier overhovedet, både på film og i bøger, og har endda givet navn til en hel undergenre indenfor fantasy, kaldet Arthuriansk fantasy. I Lysets tjenere fra 1980 bliver sagnet genfortalt af personerne omkring Kong Arthur, med fokus på Kong Arthurs nevø, sønnen af hans arvefjende, halvsøsteren og troldkvinden Morgawse, og netop den vinkel er med til at give det kendte sagn nyt liv. For mens fortælleren skifter i hvert bind, så er det stadig Gwalchmai, der har hovedrollen, og som læser er det interessant at se, hvordan de skiftende synsvinkler udvikler ham som karakter. Er man vild med sagnet om Kong Arthur, riddere, sort magi, kærlighed, magtbegær og kampen mod ondskaben, kan man roligt kaste sig over denne klassiske fantasyfortælling. 

Den trofaste bror af Jacob Kokkedal

I Gudshave bliver der ikke længere født helte. Ondskaben vokser, og imens svinder håbet for menneskene, i en verden hvor de stærke har magten, og vold og brutalitet truer overalt. Ind på scenen træder den gådefulde pukkelryg Balt, en skiden, drukken og sjofel person med et godt hjerte, som bærer håbet med sig. Men kan håb og et godt hjerte overvinde mørket?  

Den trofaste bror er en af de første danske fantasyserier, der er skrevet med et voksent publikum i tankerne. Og et af de ganske få danske grimdark-bidrag. Serien følger drukkenbolten Balt, der forsøger at overleve i en verden præget af magtbegær, korruption og vold, og udover eminent worldbuilding, er serien karakteriseret af et fantastisk persongalleri, hvor især hovedpersonen Balt fremstår som en levende, nuanceret og interessant person. Det er en serie om magtbegær, politiske intriger, forræderi, sort magi og ondskab, men også om håb i en verden uden, godhed i det små og om, hvad der egentlig skaber en helt. Er man vild med grimdark fantasy, worldbuilding, sort humor og persondrevne historier, så er serien her et must read. 
 

Mæsker af Majbrit Ravnholt Cramer

Hele sit liv har Johanne hørt skrækhistorier om de mørke mennesker på kannibalernes ø, og kongens falkoner Byriel, der er opvokset som kongens myndling, men kommer fra øen. Ved et tilfælde falder hun over en gammel hemmelighed, der kan ændre alt, og snart er Byriel den eneste, hun kan stole på. 

En af de nyeste serier på denne liste er Mæsker. Og serien er samtidig den korteste, med kun to bind. Det begrænser dog på ingen måde historien, eller seriens effekt, når forfatteren ved hjælp af fantasygenren tager et kig på fordomme, racisme og kultursammenstød, og skaber paralleller til vores egen verdens problemer. Samtidig fortæller forfatteren en spændende historie om forræderi, intriger, sex, kærlighed, familie, kannibalisme og farlige hemmeligheder, der er svær at slippe. Er man til fantasy med noget på hjerte, kan serien varmt anbefales.  

Rosenholm af Gry Kappel Jensen

Fire meget forskellige piger bliver optaget på Rosenholm Kostskole. Her skal de lære at bruge deres magiske kræfter. Der går dog ikke længe, før de bliver indblandet i en gammel hemmelighed, og et mysterium, der kan koste dem livet. 

En af de nye serier, der har taget den danske fantasyscene med storm, er Rosenholm-trilogien. Forfatteren blander nordisk mytologi med kostskoleliv og et mordmysterium til en historie, der er spændende, letlæst og svær at slippe, og som læser føler man hurtigt, at man kommer til at kende de fire hovedpersoner. Sidste bind i trilogien vandt i øvrigt prisen for Årets Danske Fantasybog til Fantasyfestivalen i 2021, og har man ikke læst serien endnu, er det bare med at komme i gang! 
 

Den Grønne Ø af Mette Finderup

Gyrith er datter af en velstående vikingekriger. Men et mislykket ritual bringer hende i problemer med gudinden Freja, og snart vælter ulykkerne ind over hende. 

Der findes en del dansk fantasy, der fokuserer på nordisk mytologi, og serien Den Grønne Ø er en af de virkelig gode - og måske lidt oversete, af dem. En af de ting, jeg godt kan lide ved serien, er hvordan forfatteren rykker på de gængse forestillinger om de nordiske guder, og på den måde giver nyt liv til de kendte historier. At Mette Finderup samtidig har skabt en virkelig stærk og nuanceret kvindelig hovedperson, der ikke sådan giver op, gør kun serien mere interessant. Også selvom Gyrith kan være en smule irriterende. Er man vild med nordisk mytologi, guder og stærke kvinder, er serien helt klart værd at læse, og så kan den endda læses som optakt til Fantasyfestival 2022, hvor temaet er nordisk mytologi. 
 

Sanddrømmeren af Sidsel Katrine Slej

Fréa får sig noget af en overraskelse, da hendes hjem bliver angrebet af jætter. Før hun ved af det, befinder hun sig i Asgård, hvor hun skal lære at bruge sine mystiske kræfter. 

Sanddrømmeren fokuserer, ligesom forrige serie på listen, på den nordiske mytologi, men hvor heltinden i Den Grønne Ø vokser op i vikingetiden, så vokser Fréa op i nutiden, og det giver nogle interessante kultursammenstød og diskussioner af kønsroller i løbet af serien. Mødet med Asgård og de nordiske guder er nemlig ikke uden problemer for Fréa, der er vant til et normalt dansk ungdomsliv og de friheder, der følger med, men som pludselig befinder sig i et samfund, der ikke har udviklet sig synderligt siden vikingetiden, og har nogle helt andre normer for ære, opførsel og kønsroller. Serien er spændende, og fyldt med magi, kærlighed, guder, forræderi og truslen om Ragnarok, og helt klart værd at læse, hvis man er vild med nordisk mytologi. Serien har for øvrigt fået en spin off-serie, der foregår flere hundrede år før, men da den endnu ikke er færdigskrevet, er den ikke med på listen her.   
 

Dæmondræberen af Louise Haiberg

Dæmonen Dominic har gjort oprør mod Lucifer, og er hadet og jaget af sin egen race. Da ondskaben vokser, må han slå sig sammen med den faldne engel Tia for at redde menneskeheden. 

Dæmondræberen er en urban fantasy-serie, med en af de mest interessante antihelte, jeg er stødt på i dansk fantasy. Forfatteren tager Himmel og Helvede under kærlig behandling i denne trilogi, hvor engle og dæmoner støder sammen i en kamp for menneskehedens skæbne. Serien er fyldt med humor, hvor især hovedpersonen Dominics sarkastiske kommentarer får mig til at grine, og jeg må indrømme, at jeg stadig har lidt af et litterært crush på ham, selvom det efterhånden er en del år siden, jeg læste serien. Er man til urban fantasy med masser af humor, engle, dæmoner, forræderi, ondskab og kampen for overlevelse, kan serien varmt anbefales. 

Aiñafablen af Mikkel Wendelboe

Tre venner møder en mystisk grønøjet pige, og bliver forvandlet til elvere. For at blive sig selv igen, er de nødt til at rejse til pigens hjemverden. Men det er bestemt ikke ufarligt.  

En af de danske fantasyserier, der nok har overrasket mig mest, er Aiñafablen. Umiddelbart lyder historien måske temmelig klassisk, men det univers, forfatteren har udviklet, er helt og aldeles originalt. Elvere og magi kobles sammen med dinosaurer, og selvom det lyder mærkeligt, så fungerer det i den grad. Universet er gennemført, og forfatteren har tænkt på såvel flora og fauna som sprog, geografi og forskellige racer. Selve historien er letlæst, og fyldt med hæsblæsende action, magi, dinosaurer, og kampen mod ondskaben, tilført en god portion humor og et strejf af science fiction. Er man til original og gennemført worldbuilding, humor og masser af action, er serien helt klart et læs værd. 
 

Næslandet af Eva Egeskjold

På sin 14-års fødselsdag må Oona i hast forlade sit hjem sammen med en ældre troldmand og en ung prins. En profeti har udvalgt Oona til at frelse hendes land fra det grusomme Radixfolk, men kan en helt almindelig pige virkelig redde en hel verden? 

Også i Næslandet støder man på virkelig gennemført og original worldbuilding, hvor forfatterens inspiration fra naturen er tydelig at se. Forfatteren leger med både sprog og talemåder, og inkorporerer begge dele i universet på en temmelig unik måde. Og det er med til at gøre en ellers velkendt historie om en pige, der er udvalgt til at bekæmpe ondskaben, til noget helt særligt. At serien samtidig har en af de mest originale forbandelser, jeg er stødt på, gør kun det hele bedre. Og dem, der ligesom jeg ikke kan få nok af Næslandet, kan jeg glæde med, at serien har fået en spin off-trilogi, der foregår i samme univers 300 år senere. For læsere med hang til klassiske fantasyfortællinger med en twist og eminent worldbuilding, kan Næslandet varmt anbefales. 
 

Grænsen til Trafallas af Julie M. Day

Fundet af en mystisk pergamentrulle forandrer Graces liv for altid. Før hun ved af det, bliver hun bortført til Trafallas, en verden beboet af elvere, hvor magi er hverdagskost og mennesker bestemt ikke er velkomne. Alligevel kan Grace ikke lade være med at føle sig mere hjemme her, end i menneskenes verden, og da hun forelsker sig i elveren Zachos, er hendes skæbne beseglet. 

En af de danske fantasytrilogier, der i den grad har taget mig med storm, er Grænsen til Trafallas. Og igen er det blandt andet worldbuildingen, jeg faldt for. Udover, at universet er gennemført, så kan jeg rigtig godt lide, at forfatteren giver sig tid til at folde det ordentligt ud og også viser dagligdagen, ligesom personerne får tid til at udvikle deres indbyrdes relationer undervejs. Derudover har serien et godt plot med masser af action, kærlighed, magi, elvere, hemmeligheder og kampen mod det onde, og så er forfatteren ikke bange for at tage svære, og anderledes, valg undervejs. Forfatteren selv er i øvrigt en af hovedkræfterne bag Dansk Fantasy og ophavskvinden til #meredanskfantasy, hvis formål er at sætte fokus på netop den danske fantasy.