Nord- og Sydkorea – på rejse i litteraturen

Når vi nu ikke kan rejse i virkeligheden, så rejser vi ud i litteraturen. Denne gang tager vi til både Nord- og Sydkorea.

Jeg har aldrig været i hverken Nord- eller Sydkorea. Landene ligger langt væk, og Nordkorea er tilmed et lukket land, som det er svært at få visum til at besøge.

Men jeg er fascineret af de to vidt forskellige lande og holder af at læse romaner og biografier om dem. Jeg har samlet et udvalg af dem nedenfor, samt nogle enkelte fagbøger, der fortæller om stedernes historie - og et par film.

Under 2. verdenskrig var Korea besat af japanske tropper. Ved krigens afslutning okkuperede sovjetiske tropper Korea nord for den 38. breddegrad, mens amerikanske tropper okkuperede Sydkorea.
Delingen blev permanent på grund af den kolde krig, og i 1948 kom Sydkorea til at hedde ’Republikken Sydkorea,’ og Nordkorea blev udråbt til ’Den Demokratiske Folkerepublik Korea’.
Nordkorea angreb Sydkorea i 1950, hvilket resulterede i Korea-krigen, der hærgede frem til 1953. Siden har der været et anspændt forhold mellem de to lande.

Materialer