Ung med høretelefoner foto

Podcasts for de store

31.07.20
Har du en ung, som mangler noget spændende at lytte til, og som måske synes det er lidt svært at holde koncentrationen til en lydbog eller en almindelig bog, så er podcasts en rigtig fin mellemvej.
Flere og flere danskere lytter nemlig til podcasts. I 2016 lyttede 9 % af danskerne til podcasts hver uge mens det i 2019 var steget til 21 %.

Og det er da heller ikke så mærkeligt, for med en podcast bliver lytteren nemlig tilført lidt mere af fortællingen ved hjælp af både lydeffekter i baggrunden og skift i stemmer, som gør at det mere føles som at se en film med ørerne, end at læse en bog. Samtidig sker der den samme aktive billeddannelse i lytningen, som der sker ved læsning, og dermed er lytning en mere medskabende aktivitet for modtageren, end f.eks. det at se film og videoer på Youtube.

Herunder er en blanding af podcasts indenfor genrerne: True crime-historier, noget mere fagligt og så nogle mere realisme- og hverdagsprægede historier af og om unge med alt, hvad det kan indebære af usikkerhed, uheldige episoder, man måske fortryder og naturligvis det at finde sig selv, en ny interesse eller at møde nye mennesker.

God lyttelyst!
 


TRUE CRIME
Third ear – #45 ”Drengen på knallerten”,
http://thirdear.dk/arkiv/knallerten/
Third ear fortæller historier om virkelige mennesker og virkelige hændelser. Det er som at se en film med ørerne. I ’Drengen på knallerten’, som er en dokumentarisk radionovelle, bliver vi hevet med ind i en ung fyrs historie en dag, han kører afsted på en 4 gears Yamaha og ender med at gøre noget, der får betydning for resten af hans liv.


Plakatmafiaen - kampen om bymuren, 1:4
https://www.dr.dk/radio/p1/plakatmafiaen-kampen-om-bymuren/plakatmafiaen-kampen-om-bymuren-1-4
Dokumentarisk serie om Plakatmafiaen i København. Findes den?
Når man skal hænge en plakat op i København, skal man ringe til Plakatmafiaen. Sådan er det bare, og kunstner Christian Klintholm har selv erfaret, hvad der sker, hvis man ikke makker ret. Christian viser rundt blandt de københavnske plakater - men hvor meget af det, han fortæller, er sandt? Og hvis det virkelig er sandt - hvorfor er der så ikke nogen, der gør noget ved det?


Third ear – #34 ”Dobbeltgænger”
http://thirdear.dk/arkiv/dobbeltgaenger/
Third ear fortæller historier om virkelige mennesker og virkelige hændelser. I ”Dobbeltgænger” hører vi Thomas Andersens personlige historie om en fredag aften i Viborg for 13 år siden, hvor han kommer op at slås med en anden fyr, der hedder Thomas Andersen. De mødte hinanden på byens pizzeria en nat i oktober. De kom op at skændes, det kom til håndgemæng, og bagefter besluttede den ene Thomas at sætte sig ind i sin bil og køre den anden Thomas ned. Den anden Thomas røg i koma, men overlevede med nød og næppe. Han vågnede igen nogle dage efter uden at kunne huske noget som helst fra den nat, der for altid ændrede hans liv. 13 år senere opsøger den ene Thomas den anden Thomas.


UNGELIV
”Verdens bedste lyttere f*cker up”
(https://www.dr.dk/radio/p3/verdens-bedste-lyttere-f-cker-op)
Hver eneste dag begår nogen en fejl. Og nogen dage er det dig. Her er en samling sjove og pinlige historier om de fejl, vi alle kan begå, og som man måske kan grine ad bagefter.
Hvem vil ikke gerne være millionær? I det første afsnit her hører vi om 18-årige Andreas, der får en god ide til, hvordan han kan blive det, og hører hans ret tragikomiske historie om, hvordan det går.
Hvem vil ikke gerne være millionær? Det vil Andreas i hvert fald gerne - og han har fået en genial forretningsidé: billige bind og tamponer på nettet.

2GOBOG, ”Hemmeligheder”
https://www.dr.dk/radio/special-radio/2gobog/2gobog-hemmeligheder
Smilla, Gadafi, Ida, Asbjørn og Vera er værter på DR´s podcast om bøger for unge.
De fem har sammen valgt, hvad hver episode i podcast-serien skal handle om. Denne første episode handler om bøger om HEMMELIGHEDER. Ida og Asbjørn møder Micki fra Ultra, der som teenager holdt på en meget stor hemmelighed.


Radiofortællinger - ”Forkert nummer – rigtig kærlighed”
https://www.dr.dk/radio/p1/radiofortaellinger/radiofortaellinger-2016-09-22
Radiofortællinger er en masse krøllede, storslåede og hemmelige historier. Her kan du høre alt fra personlige beretninger og højspændt drama, til godnatlæsning, telefonbeskeder og røverhistorier.
I ”Forkert nummer – rigtig kærlighed” handler det om Morten. Morten er på Roskilde Festival, og selvom han har en kæreste, flirter han med en pige fra nabolejren. Da kammeraterne fra lejren senere holder et afterparty, beslutter de sig for at ringe til de nye bekendtskaber fra sommerens festival. Morten ringer op til flirten fra nabolejren - men det er bare ikke hende han får fat på....


Her går det godt
https://www.spreaker.com/show/her-gaar-det-godt
Det her er en podcast, hvor de to tidligere radioværter Peter Falktoft og Esben Bjerre på en sjov måde snakker om trends, film, sport og nyhedshistorier.


FAGLIGT
Klimatestamentet, ”It’s fashion, baby!”
https://www.dr.dk/radio/p1/klimatestamentet/klimatestamentet
Tegneren, filminstruktøren og forfatteren Anders Morgenthaler er alvorligt bekymret for verden, og ikke mindst hvordan den ser ud, når hans børn skal overtage den. Derfor vil han gerne leve mere grønt og bæredygtigt, og tester i sin podcast-serie hvordan vores tøj, biler, ferieplaner, vaskemaskiner og meget mere påvirker klimaet. I dette afsnit går Anders i grønt tøj, men gør det egentlig en forskel?


Den nye stil - historien om dansk rap,
”Allerede ild og allerede is”
, 27:29. 
https://www.dr.dk/radio/p3/den-nye-stil-historien-om-dansk-rap/den-nye-stil-7
Rapmusik ligger tungt på hitlisterne i hele verden. Men sådan har det ikke altid været. For bare 35 år siden eksisterede genren ikke, og da den begyndte at slå igennem i Danmark, blev hiphop kaldt en døgnflue. I dag kan du ikke tænde radioen, uden at rapmusik blæser ud gennem højtaleren. Pelle Peter Jensen giver dig historien om dansk rap. En fortælling om fællesskab, kreativitet, store egoer og kæmpe drømme - og vigtigst af alt: ære. Historien om musik, der bliver ved med at dø og genopstå i en ny, original form.
Her i sidste sæson, hører vi om de nye rap-artister på den danske scene. I afsnit 27 er det om Emil Stabils vej ind i først graffiti- og senere rap-miljøet i Aarhus i 2010’erne.


Jeg er mobilafhængig – Med Thomas Skov, 4:5 ”Lær at kede dig”
https://www.dr.dk/radio/p1/jeg-er-mobilafhaengig-med-thomas-skov/jeg-er-mobilafhaengig-med-thomas-skov-4-5
TV- og radiovært Thomas Skov er blevet afhængig af sin mobiltelefon. Han tjekker Facebook mens han putter sin datter om aftenen, og han kan sagtens finde på at scrolle igennem Instagram mens han kører på motorvejen med 130 km/t. Thomas er bange for, hvilke konsekvenser det kan få for hans liv, så nu vil han i afvænning. Han får hjælp af lægen Imrad Rashid og forskellige kendte danskere, som vil lære ham om nærvær, kedsomhed, og hvad der er vigtigt i livet. I dette afsnit skal Thomas lære at kede sig.


Vanvittig verdenshistorie, ”Sodavandsflåden”
https://podtail.com/da/podcast/vanvittig-verdenshistorie/pixi-sodavandsfladen/
Når virkeligheden er vildere end fantasien. Den her podcast-serie ser nærmere på de skøreste og vildeste øjeblikke i verdenshistorien. Det gik ikke stille for sig, da Pepsi ville indtage markedet i Sovjetunionen. Udover at være det første vestlige produkt, der blev solgt øst for muren endte de nemlig også med at være verdens sjette største militærmagt.


Radio24/7 – Fedeabes Fyraften, ”De 40 fedeste katastrofer”
https://www.24syv.dk/programmer/fedeabes-fyraften/52692617/sammendrag-af-de-40-fedeste
I dette sammendrag gennemgår Fedeabe og historiker Rasmus Dalberg fra Forsvarsakademiet nogle af de 40 fedeste katastrofer. Det er alt fra naturkatastrofer, mystiske skibsforlis, mordbrande og meget mere. DISCLAIMER: Vi ved godt, at en katastrofe principielt er katastrofal, og ikke fed. Men det afholder os ikke fra at tale om, hvad en katastrofe egentlig er (svaret er noget med krise minus håb eller noget med et vendepunkt).


Troldspejlet Podcast
https://www.dr.dk/radio/p1/troldspejlet-podcast
Jakob Stegelmann og hans kolleger fra Troldspejlet fortæller om nyt fra fantasiens verden indenfor spil, film, bøger og tegneserier. Der er både plads til anmeldelser, spændende baggrundsviden og intense diskussioner. I dette afsnit skal det blandt andet handle om Marvel-filmen Avengers Infinity War, den nye udgave af spillet God of War og Netflix-serien Lost in Space.
 

Oprindeligt skrevet af Heidi Nissen, Silkeborg Bibliotekerne.

Tags