Når børn bliver udfordret af livet!

Dansk psykologisk forlag har siden 2011 udgivet en række samtalebøger om forskellige emner af psykologisk karakter. Bøgerne giver mulighed for, at barnet og den voksne kan tale sammen om vanskelige emner f.eks. OCD, overvægt, sorg, vrede, vold i familien og sociale kompetencer.

Bøgerne er inddelt i 2 aldersgrupper fra de 4-8 årige og fra den 9-13 årige.

Eksempler på bøger
De første to bøger i serien Gal på alt og alle (4-8 årige) og Vind over vreden (9-13 årige) handler om børn og problemvrede. Problemvrede er ikke almindelig sund reaktion på dagligdagen. Det er, når barnet alt for ofte får voldsomme udbrud af vrede eller raseri.

Udgangspunktet for bøgerne er, at alle børn helst vil være gode børn, som andre vil være sammen med, men nogle børn kan ikke styre deres opførsel.

Bøgernes opbygning
Alle bøgerne er inddelt i to dele: Første del er historier henvendt til barnet og den voksne. Historierne er oplæg til efterfølgende samtale. Udgangspunktet er ikke at kaste sig over barnet med lange samtaler midt i et vredesudbrud; tanken er nærmere at vænne barnet til kortere samtaler og mere nærvær i hverdagen.

Anden del af bøgerne er til de voksne med råd omkring styring af problemvrede og indsigt i mulige årsager til begrundelse for vreden.

Målgruppen til disse bøger er børn med problemvrede og deres voksne: forældre, lærere, pædagoger og familie. I nogle tilfælde også søskende, afhængigt af problematikkens omfang og børnenes alder.

Det er 14 bøger i alt i serien, se nedenstående. Alle bøgerne er inddelt i 2.

Forfatteren til 1. del i bøgerne med alle børnehistorierne er Rikke Mølbak, som er uddannet lærer.

Forfatterne til 2. del af bøgerne er Käte From, som er uddannet cand. psych., eller Anne Vibeke Fleischer, som er uddannet cand. pæd. psyk.

 

Originally published by signep, Københavns Biblioteker.

Materialer