Ungdomsbøger også for voksne

06.04.20
Der bliver skrevet rigtig mange ungdomsbøger, også kendt som young adult. De fleste er skrevet direkte til målgruppen, og handler meget om den begyndende kærlighed og finden sin egen identitet, men på en måde, så det kan være svært at blive fanget af som voksen læser. Heldigvis bliver der også skrevet nogen, hvor selvom hovedpersonen er teenager, så er der stadig tilpas med dybde i historien, at de også er interessante for de voksne læsere. Her er ungdomsbibliotekarens anbefalinger på nogle af hendes favoritter

Den mystiske sag om hunden i natten
af Mark Haddon

Bogens fortæller er den 15-årige Christopher, der lider af aspergers. Han ved rigtig meget om matematik, men utrolig lidt om menneskil adfærd. Han er aldrig gået længere end til enden af den gade han bor på. Men en dag opdager han, at naboens hund er blevet myrdet, og han begiver sig ud på en spændende og skræmmende rejse, for at finde morderen.
Bogen er både en spændende kriminalroman, men også en utrolig velskrevet fortælling om at leve med autisme. Forfatteren formår virkelig at beskrive livet med aspergers set indefra. 

En flænge i himlen
af John Green

16-årige Hazel er dødssyg af kræft. Hun forelsker sig i 17-årige Augustus som ligeledes er kræftsyg. Sammen oplever de deres første forelskelse, inden døden skiller dem.
Mange af os kender nok allerede historien enten fra bogen eller den mindst lige så populære filmatisering. Det der gør den værd at læse er, at selvom det gennemgående tema er kampen mod døden, så er det også en utrolig livsbekræftende historie. Ja livet er kort, så det gælder om at få det mest mulige ud af det, mens man kan.

Fortid er alt jeg har
af Adam Silvera

16-årige Griffin fortæller om sin første store kærlighed, Theo. Theo skal på college og får ny kæreste, men Griffin kan ikke give slip. Da Theo omkommer ved en drukneulykke, er Theos nye kæreste den eneste, der rigtig forstår Griffins sorg.
Selvom hovedpersonen i denne bog er en teenagedreng, så har de fleste prøvet at miste en elsket, og at skulle håndtere den efterfølgende sorg. Den proces bliver beskrevet på en utrolig flot og indlevende måde i denne bog, så de fleste kan relatere til det.

Jeg henter solen ned
af Jandy Nelson

Jude og Noah er tvillinger og uadskillelige, indtil de som 13-årige en sommer kommer helt på kant af hinanden, og stopper med at snakke sammen. Hvad er der sket? Alt er forandret: Jude går på den kunstskole, som Noah så brændende ønskede sig ind på, deres mor er død i en tragisk ulykke, og inden ulykken flyttede faren fra familien.Noah fortæller forløbet op til bruddet, mens Jude som 16-årig ser tilbage.
Dette er en utroligt fængende bog, der starter med det helt store spørgsmål: hvad kan få uadskillige tvillinger til at stoppe med at snakke sammen? Forfatteren kommer løbende med hints til svaret gennem de to fortællinger, som der skiftes imellem. Men spændingen forbliver til aller sidste side, hvor forfatteren får samlet alle trådende, og læseren først får de endelige svar.

Ready Player One
af Ernest Cline

Science fiction. Vi er i 2045, og den virkelige verden er ikke et rart sted at leve i. Derfor flygter de fleste mennekser ind i online-spillet Oasis. Det gælder også hovedpersonen teenagedrengen Wade. Da skaberen af spillet dør, bliver der lanceret en konkurrence, hvor man kan vinde hans enorme formue. For at vinde, skal man vide alt om 1980'erne.
For nutidens unge er dette nok mest en spændende scifi-roman. Men for os lidt ældre, der rent faktisk har levet i 1980'erne, er det en rejse tilbage i minderne, og det er meget underholdende at se, hvor mange af referencerne til 80'er popkultur man kan genkende.

The hate u give
af Angie Thomas

Afro-amerikanske Starr er vidne til, at hendes ubevæbnede ven, Khalil, bliver skudt og dræbt af en hvid politimand. Da nedskydningen kommer i medierne, bliver Starr nødt til at beslutte, om hun vil medvirke til, at betjenten, der gjorde det, bliver dømt. Vælger hun at stå frem, kan det få utroligt store konsekvenser for hende.
Vi hører tit i medierne, om det amerikanske politis diskrimination af og brutalitet mod især afro-amerikanere. Det kan godt være svært som dansker, at sætte sig ind i, hvordan det kan påvirke ens liv, hvis man er afro-amerikaner i USA. Denne bog giver et utroligt godt indblik i og forståelse for det.

Hunger Games: Dødsspillet
af Suzanne Collins

16-årige Kattua lever i en fremtid, hvor der skal udvælges et ungt menneske, der skal kæmpe til døden mod andre udvalgte. Da Kattuas lillesøster bliver udvalgt, melder hun sig som frivillig og overtager søsterens plads i det årlige dødsspil.
Denne bog kræver nok ikke den store introduktion. De fleste af os kender allerede bogen eller filmen. Men den er taget med alligevel. Ja det er en typisk ungdomsbog med en teenage-pige, der pludselig er fanget i et trekantsdrama mellem to søde fyre. Men bogen er også så meget mere. Det er samfundskritik, hvor de rige kun er rige på bekostning af de fattige. Der er om at kæmpe for det man tror på er det rigtige, og kampen for frihed. Og så er det en handlekraftig kvindelig hovedperson, der ikke bare sidder og venter på, at prinsen på den hvide hest skal komme og redde hende.

Når hr. Hund bider
af Brian Conaghan

16-årige Dylan har Tourette syndrom, som gør at han bl.a. snerrer som en hund, når han bliver nervøs. Dylan misfortolker en samtale mellem sin mor og en læge og laver derfor en liste over ting, han skal nå inden han dør, men intet er som han regnede med.
Dette er endnu et eksempel på en bog, hvor hovedpersonen af den ene eller den anden grund skiller sig ud. Forfatteren fortæller med stor humor men også med fintfølelse, om livet som teenager, og de udfordringer det giver, dertil yderligere besværliggjort af tics og ukontrollable udbrud af sjofle ord. Det er en fortælling om at leve sit bedste liv, med de udfordinger man nu har.