Det store i det små: Farvel til Cykelmyggens far

03.02.22
Med forfatteren og tegneren Flemming Quist Møllers død, har Danmark mistet én af sine helt store fortællere.

Mandag den 31. januar døde forfatteren og tegneren Flemming Quist Møller i en alder af 79 år.

The Big Five

Hans historier om Cykelmyggen Egon, Bennys Badekar og Snuden, er alle danske klassikere fra tiden omkring 1970'erne, hvor  børnebogsforfattere satte spørgsmåltegn ved autoriterne. Sammen med forfatterne Benny Andersen, Halfdan Rasmussen, Ole Lund Kirkegaard og Cecil Bødker udgør Flemming Quist Møller "The Big Five": alle fem udgav i 1967 børnebøger der forandrede dansk børnelitteratur for altid, fordi de satte barnet i centrum. 

Opdagelsesrejsende i fantasien

Flemming Quist Møllers detaljerige tegninger, som er fyldt med stor varme og frodighed, var typisk for en organisk stil, der prægede den generation af kunstnere. Han var i ordets bedste forstand en opdagelsesrejsende i fantasien. For friheden til at opdage, lå ham meget på sinde. Han har engang sagt om nutidens barndom, at det tilsyneladende er vigtigere at blive underholdt end at få frihed til at opdage.

Det store i det små

Netop derfor skabte han en verden, som børn kan gå på opdagelse i. En verden hvor det store findes i det små. Om det er Benny der bliver suget ud gennem afløbsrøret i sit badekar og pludseligt opdager en anden verden fjernt fra tristheden i boligblokken, eller Egon, der cykler rundt i sit blomsterunivers, eller mosedyret Snuden, der går på opdagelse i byen eller Jungledyret Hugo, fra Amazonas, der tager på opdagelse ude i verden. 

Fælles for dem alle er overbevisningen om, at fantasien ikke er en flugt, men skaber livsglæde og styrker barnet i troen på sig selv. 

Nu er han ikke mere. Men hans historier kan læses igen og igen også af de kommende generationer. I dag har han klassikerstatus. Bogen "Bennys Badekar" er optaget i Danmarks Kanon.

Musikeren

Mange vil også huske Quist Møllers stærke indsats som percussionist, først og fremmest i orkestret Bazaar (1978-2006), sammen med Peter Bastian og Anders Koppel, men bl.a. også i Dan Turell og Sølvstjernerne.

Som sangskriver havde han også noget i ærmet, selvfølgelig til sine egne film, men desuden tekster til et par sange, som de fleste nok kan huske, 'Christianhavns Kanal' fra 'Værsgo' med Kim Larsen og "Fed lykke til alle" med Gasolin (senere kendt med Thomas Helmig.)
Han skrev senere bl.a. en anden tekst til Kim Larsen ('Ode Til Sensitiva'), ligesom han stod for sangtekster til tv-serien Cirkeline, til Stig Møller ('Samba') og til Lasse og Mathilde ('Vi Spiller For Dem Der Har Penge').

Mindre kendt er nok hans rolle som manuskriptforfatter på film og tv-serier, som f.eks. ’Strømer’ (1976) og ’Sort høst’ (1993).
Den 20. april er der premiere på filmen ‘De forbandede år 2’, der ligesom forgængeren ’De forbandede år’ fra 2020, er med Anders Refn som instruktør og Flemming Quist Møller som manuskriptforfatter.

Priser og udmærkelser

Quist Møllers modtog igennem årene en meget lang række danske og udenlandske priser og udmærkelser, bl.a. Kulturministeriets Illustratorpris (1983), Boghandlermedhjælperforeningens Børnebogspris (1988), Børnebibliotekarernes kulturpris (1991), Æres-Bodil (1993), Danske Børnefilmklubbers Pris Pråsen (1994), Gyldendals Børnebogspris (2006), Orla-prisen (2006), Silas-prisen (2007), Polka Verner Legatet (2009) og Væveren Lis Ahlmanns Legat (2016).
I 2019 blev Quist Møller tildelt Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse, der gives til kunstnere med en særlig betydning for Danmarks kunst og kulturliv.

Sønnen

Hans søn, Carl Quist Møller, født 1964, har i høj grad allerede taget arven op efter sin far, både som forfatter, illustrator, animator og musiker.

De vigtigste udgivelser

Cykelmyggen Egon (1967). Bennys Badekar (1969). Snuden-bøgerne (1980/81). Jungledyret Hugo (Historier og tegnefilm1988)

Klik her for at se Bennys Badekar på Børnebiffen.dk (åbner i nyt vindue)

Klik her for at se Cykelmyggen og Minibillen på dr.dk (åbner i nyt vindue)

Klik her for at læse mere om Quist Møller på Forfatterweb (åbner i nyt vindue) 

Klik her for at læse anmeldelser af hans bøger på Litteratursiden (åbner i nyt vindue)

Filmklip

Se Flemming Quist Møller fortælle om fantasi i dette filmklip

 

Materialer