By på Grønland
Parlamentsvalg i Grønland

Grønland

Oppositionspartiet Inuit Ataqatigiit (IA) fik flest stemmer ved det grønlandske parlamentsvalg, som blev afholdt 6. april, og skal nu danne regering.

Her kan du læse mere om valget

To temaer fyldte meget i debatten frem mod valget.

Råstoffer

Det ene er projektet i området Kvanefjeld, hvor der er mulighed for at etablere en mine, hvorfra man kan hente værdifulde jordarter og tjene store summer på at sælge dem videre.

Sagen er den, at man uundgåeligt også henter uran med op af jorden, og da arbejdet støver, er der en risiko for - mener nogle - at sundheds- og miljøskadelige stoffer bliver spredt i et område omkring minen, man ikke kan kontrollere blandt andet på grund af blæsten.

Det vil påvirke naturen og de mennesker, der bor og opholder sig i nærheden.

Befolkningen og politikerne er derfor delt i to lejre, hvor den ene er for og den anden imod mineprojektet.

Selvstændighed

Det andet tema, der bogstavelig talt deler vandene, er debatten om, hvad Grønland skal satse på fremover, hvis de skal kunne realisere en gammel drøm om at løsrive sig fra Danmark og rigsfællesskabet.

Det kræver en bedre økonomi, og øget turisme er én af de ting, der kan hjælpe samfundet på vej mod målet.

Derfor har kommunen i Nuuk for nylig besluttet, at det skal være slut med at fange pukkelhvaler i fjorden, og det rammer de lokale fangere, som igennem mange år har været vant til at fange hvalerne og tjene gode penge på at sælge kødet.

Hval-problematikken i Nuuk er et billede på, hvad der fylder hos befolkningen lige nu, og stemmerne i dag kan være med til at sætte kursen for verdens største ø.

(Kilde: DR-nyhederne).

Romaner, faglitteratur og film om Grønland

Bogforside


A propos det ene af valgets emner, så har den danske forfatter Helle Vincentz skrevet en spændende roman om jagten på Grønlands råstoffer.

Romanen hedder 'Nukaakas kabale' og handler om den ambitiøse karrierekvinde Caroline Kayser, som rejser til Nuuk, hvor hun møder Nukaaka, der er chef for Grønlands Råstofdirektorat.
Stormagterne strides om landets værdifulde råstoffer, da en nær medarbejder i direktoratet bliver myrdet.
De to kvinder hvirvles ind i et spind af mord, penge, politik, løgne og gammelt fjendskab mellem Danmark og Grønland.

Se den og andre romaner, fagbøger og film om Grønland nedenfor.

Tags
Materialer