Bøger til oplæsning i maj

29.04.16
Disse bøger er gode til oplæsning voksne og børn sammen. De vil lægge op til både filosofiske tanker og snakke om aktuelle emner i samfundet.

”Da Gud var dreng”

Af Sankt Nielsen (Claus Beck-Nielsen) og illustrator Madam (Dorte) Karrebæk. 

Billedbogen er for børn i alderen 5-10 år, der sætter pris på filosofisk undren og tilværelsens store spørgsmål.

Historien er en finurlig og rablende skabelsesberetning. Gud var dreng og meget alene. Han savnede ikke noget, for der var ikke noget at savne. Han kedede sig heller ikke, for hvad er det at kede sig? Kort sagt: ’Da Gud var dreng’, som værket hedder, mærkede han intethedens forbandelse, og det er det, vi betaler for endnu i dag ifølge Madam Karrebæk og hendes personlige kofilosof Sankt Nielsen.

Lyder det syret? Det er det også. 

Teksten har med dens gentagelser af ”Da Gud var dreng var der ingen ...” en poetisk rytme, der gør den smuk at få læst op. 

Dorte Karrebæks illustrationer illustrerer ”mørket” på en fantasifuld måde. Mørket er ikke bare mørke, men fyldt med figurer og former.

Kan anbefales til læsning sammen med børn eller børnebørn som åbning til en snak om livet og hvordan mennesket blev til.

”Havenisserne flytter ind”

Af Josefine Ottesen, udgivet af forlaget Høst i samarbejde med Dansk Flygtningehjælp 

Josefine Ottesens bog om havenisserne er endnu en god bog til læsning sammen med børnebørnene. Bogen er både en sød julefortælling, men også en bog, som mellem linjerne omhandler et meget aktuelt emne, flygtningesituationen. Derfor er bogen også udgivet i samarbejde med Dansk Flygtningehjælp, som modtager 40 kr. pr. solgt bog.

Historien er, at fire havenisser må flygte, Knort, Kærne og Persille samt bedstemor, fordi det store æbletræ vælter i stormen. I haven lurer farerne, så havenisserne søger redning indendørs i det store røde hus. Her lurer farerne dog også i form af sultne katte og dukkehusets forældrepars modstand mod de fremmede og beskidte skabninger. Kattene er dødsensfarlige og har blandt andet spist nissebørnenes forældre. På turen passer bedstemoren godt på nissebørnene, og hun strikker varmt tøj til dem af de pelstotter, som kattene efterlader, når de har været oppe at slås i haven.

Nisserne bliver dog flere gange bliver mødt af lukkede døre og mistroiske blikke. Ingen vil have dem boende, for mange er bange for de fremmede nisser, og de fleste tænker, at de først og fremmest må passe på sig selv.

Således mimer historien de genvordigheder, som vor tids flygtninge gennemlever. Heldigvis møder nisserne også hjertevarme og hjælpsomhed på deres tur ind i huset, og det bliver jul, selvom den ikke skal holdes i det gamle æbletræ.

Man lever sig ind i hvordan nisserne føler. Man føler med dem, når de bliver afvist og er kede af det, og man glæder sig, når det går dem godt. Derfor er historien også et genialt afsæt til at snakke om, hvordan det må føles at være flygtning og langt væk fra alt det, man kender og holder af. 

 

”Morderens abe”

Af Jacob Wegelius, Nordisk Råds børnebogspris 2015

Bogen er til børn og unge som oplæsning eller selvlæsning, men kan også bjergtage voksne, da den giver en ekstraordinær læseoplevelse.

Historien handler om gorillaen Sally Jones og hendes mester Kaptajnen Koskela.

Romanen er velskrevet og spændende. Gorillaen Sally Jones er fortæller. … hun kan fortælle og på sit Underwood 5 hakkebræt af en skrivemaskine får hun beskrevet, hvorledes denne fortælling udvikler sig så, at alt falder ud til det bedste for alle.

Er både en krimi, et eventyr, en feel-good-roman og en sømandshistorie. Den starter i Portugal i 1910, hvor der foregår et politisk komplot. Kongen er blevet afsat og Det monarkistiske broderskab vil med magt indføre det igen. Mester Koskela bliver uskyldigt dømt for at have myrdet et medlem af broderskabet, Alphonso morro. Han kommer i fængsel og Sally bliver efterladt alene. Hun møder Fadosangerinden Ana Molina og instrumentbyggeren Luigi Fidardo, som tager hende til sig. Da Sally opdager at Alphonso morro er overlevet beslutter hun sig for at forfølge ham til Egypten og Indien, så Koskela kan blive løsladt igen. Men nævnes skal det, at uden hjælp fra Ana Molina og Luigi Fidardo og en afdød ung kvinde, Elisa Gomes – var denne forrygende fortælling aldrig kommet i land.