Bogstak

Det læser vi i juni 2023

12.06.23
Personalet ved Vejen Kommunes Biblioteker læser mange bøger hver måned. Her fortæller vi om de bøger vi læser lige nu.

Dorthe læser 'Project Hail Mary'

I den sidste tid har jeg været i det bedste selskab med Watney , Jazz og Ryland… Det har været begivenhedsrigt, nervepirrende, lærerigt, livsbekræftende og til tider, hylende morsomt…

Jeg startede med ’Project Hail Mary’, da jeg har set filmen ’The Martian’ og allerede har hørt, Artemis. Jeg vidste slet ikke at han havde gjort endnu et SCIFI mesterværk, men det kunne jeg læse mig til på e-reolen. Hail Mary er en Rumarbejdsplads på en mission for at redde jorden fra at dø; eller retter, at redde vores Sol fra at dø og dermed også vores smukke planet. Der findes en slags parasit som nedbryder solens energi…

Den er fuld af ”sidste-øjebliks-velovervejede-hovsa-løsninger” som ender godt, fordi Weirs hovedpersoner som regel har en ”Problem knuser hjerne” og et-gå-på mod, som ingen andre. De er lavet af noget helt særligt...

 

Susanne læser 'De forsvundne træers ø'

Jeg holder af at læse romaner fra Grækenland. Denne gang en roman, som rummer både drama, historie og kærlighed.

Romanen tager sit udspring i konflikten på Cypern i 1974 og springer mellem nutid og fortid. Nogle gange kædet sammen af et figentræ, som fortæller hemmeligheder. Romanen handler om et forhold mellem en græsk mand og tyrkisk kvinde. Deres veje skilles, men de finder sammen igen i England – dog med mange traumer i bagagen og en datter, som lider under det.

Holder du af at læse Hislop og Doerr er denne roman nok også noget for dig

Dea læser ”Giv mig tiden igen”

Bogen er en selvstændig efterfølger til ”Tag gaden tilbage” og handler om 18årige Kat fra Hirtshals. Kat er ved at blive voksen – og hun hader det. Hendes vennegruppe står til at falde fra hinanden og Kat har slet ikke lyst til al den snak om kærester, sex og fremtiden, som hendes omgangskreds forventer af hende. Allerhelst vil hun spille rollespil med sine venner, arbejde på fiskefabrikken og bevare tingene som de altid har været.

”Giv mig tiden igen” er en virkelig fin roman om at finde ud af hvem man skal være i en verden, hvor man ikke interesserer sig for de samme ting som ens venner. Særligt er jeg vild med hvordan forfatterne formår at skrive troværdige og virkelighedsnære teenagere, som man får lyst til både at ruske og kramme fra tid til anden.

Lone læser "Alaska Sanders-sagen"

En uafhængig efterfølger til "Sandheden om Harry Quebert-sagen" som slog forfatterens navn fast i vide kredse tilbage i 2014.
Få år efter sagen om Harry Quebert har fundet sted, findes liget af den unge smukke Alaska Sanders. Marcus Goldman kommeer tilfældigvis forbi byen hvor liget findes, så han kan ikke lade være med igen at hjælpe sin ven, kriminalassistent Gahalowood med opklaringen.

Det er ikke en traditionel kriminalroman, men en roman med en stor og flot historie. Plottet, intrigerne og personerne er spændende og historien er mesterligt fortalt. Når man som læser tror nu er morderen fundet, dukker nye spor op og fører os videre i jagten.
 

Mette S.P. læser "Hestekræfter"

Mekanikeren Erik Fyksen har en benzinstation med tilhørende bilværksted.
Han er lidt af en nørd, hvad angår gamle biler, men han reparerer alle slags biler og betalingen er ikke altid i kontanter.
Han er også lidt af en romantiker, men han har ikke haft held med kærligheden, måske fordi han er lidt genert, hvad det angår.
Det er nye tider, og en ny omfartsvej og planerne om en ny og moderne tankstation truer med at udkonkurrere Fyksen.

’Hestekræfter’ er en herlig roman. Det er Lars Myttings debutroman, som er blevet lidt af en kultbog i Norge. Den bærer præg af, at forfatteren er selvlært Jaguarmekaniker og ved en masse om biler. Det blev aldrig kedeligt at læse, selvom jeg ikke interesserer mig specielt meget for biler.
Jeg kan også anbefale Lars Myttings andre romaner: ’Søsterklokkerne’, ’Skæbnens blå tråde’ og ’Svøm med dem som drukner’

Hanne K. læser "Rosenkoden"

En medrivende, underholdende og spændende mursten af en bog.

Om 3 kvindelige medarbejdere på det hemmelige kodebrydningsprojekt på Bletchly park under 2. verdenskrig: Osla fra overklassen, Mab, en mønsterbryder fra Londons slum, og Beth - en meget underkuet og måske autistisk pige med en helt igennem forfærdelig mor.


Den medrivende handling udspiller sig først og fremmest i årene 1940-44 og i en kort og intens periode fra den 8. – 20. november 1947 op til det royale bryllup mellem prins Philip og  kronprinsesse Elizabeth. Vi hører om kvindernes håb og liv og kærlighedsaffærer og om kodebrydningsarbejdet og den hektiske stemning i Koderummene nærmest strømmer op fra siderne.

Til sidst intensiveres spændingen i afsnittet fra 1947, nu gælder det om at redde Beth fra galeanstalten og afsløre en forræder. De mange sider i bogen bliver hurtigt læst…..

 

Materialer