Foto: Daniel Hjorth
Foto: Daniel Hjorth

Ditte Holm Bro nomineret til DR Romanprisen 2024

04.09.23
Der er lagt op til samtaler om kvindeliv og ligestilling i både fortid og nutid, når romanlæseklubberne skal diskutere Ditte Holm Bros poetiske og sanselige roman.

Hver gang du trækker vejret, indånder du støvet fra vores knogler, der nu er nomineret til Romanprisen, indånder vi støvet fra fortidens kvinder. Vi kommer helt tæt på to husmødre i 50'ernes Vestjylland, og det er de kvinder, vi står på skuldrene af i dag, mens kampen om ligestilling fortsat er aktuel.

Gemt under omslaget ses titlen ’Girls of dust’, skrevet med pink-glitter på retro-grøn baggrund, som en hemmelig hilsen fra støvets kvinder. Beskrivelsen af kvinderne og romanens forløb over en enkelt dag giver associationer til Virginia Woolfs Mrs Dalloway.


Juryens motivering

I juryen, som nominerer bøgerne til Romanprisen, sidder Mette Willumsen, Kåre Poulsen og Hanne Barslund fra DR samt Lise Vandborg fra Litteratursiden. Juryen motiverer valget af romanen således:

"Ditte Holm Bro er en ny, klar stemme i dansk litteratur. Romanen er nærmest ’domestic horror’, den er intens og fokuseret, og beskrivelsen af de to kvinders tanker, længsler og drømme er smukt og levende beskrevet. Ditte Holm Bro giver stemme og værdighed til vores mødres og mormødres historie; deres arbejde i hjemmet uden status og den klaustrofobiske sociale kontrol, de var underlagt.

Romanens temaer er alment menneskelige; kvinder fastlåst i deres ægteskab, længslen efter et andet liv og uforløst seksualitet. Selv om den foregår i 1958, er det ikke kun en historisk roman. Den beskriver en følelse af at være usikker og indespærret; følelser som mange mennesker vil kunne genkende. Samtidig er det en roman, der hiver det usynlige, ulønnede arbejde uden status frem i lyset og giver det betydning. Den stadige stræben efter den perfekte familie er også et velkendt nutidigt perspektiv."


Debat i DR Romanklubberne

I juni blev De bedste familier af Kim Blæsbjerg og Rans vilje af Peder Frederik Jensen nomineret til DR Romanprisen, og inden december nomineres tre romaner mere. Debatterne i klubberne om de seks romaner løber fra december til maj 2024, og derefter stemmer alle landets læseklubdeltagerne om, hvem der skal vinde prisen.

Vinderen af DR Romanprisen 2024 kåres den 15. juni på Dokk1 i Aarhus, og LIVE på P1. I år gik prisen til Keld Conradsen for Byen og havet.

Oprindeligt skrevet af Lise Vandborg - Chefredaktør Litteratursiden, Litteratursiden.

Materialer