Portræt af Dostovjevskij

Dostojevskij 200 år

17.11.21
En af verdenslitteraturens helt store forfattere, Fjodor M. Dostojevskij, fylder 200 år i år

Fjodor M. Dostojevskij blev født i Moskva 11. november 1821.

Litteraturen spillede en stor rolle i hans liv allerede fra barnsben, hvor faderen bl.a. læste højt fra Bibelen, Homer og Cervantes. Så da han efter sin uddannelse på militæringeniørakademiet i Sankt Petersborg havde arbejdet en årrække som ingeniørløjtnant frem til 1844, valgte han at forfølge drømmen om en liv med litteraturen og debutrede med "Stakkels mennesker". Forfatterkarrieren fik dog en brat opbremsning, da Dostojevskij i 1849 blev fængslet og dømt til døden for sit arbejde i den revolutionære Petrasjevskij-kreds, der bl.a. ønskede af afskaffe censuren.

Her kunne historien om Fjodor M. Dostojevskij have endt, men skæbnen ville, at han blev benådet i sidste øjeblik og i stedet kom til at sidde 4 år i fangelejr i Sibirien og derefter aftjene 6 års militærtjeneste. Da han igen var en fri mand, vendte han hjem til Sankt Petersborg, hvor han genstartede sin forfatterkariere med "Det døde hus" (1860). Sidenhen leverede han store litterære mesterværker som ”Forbrydelse og straf” (1866), ”Idioten” (1868) samt ”Brødrene Karamazov” (1879-80), og da han 9. februar 1881 døde, udløste det stor landesorg i Rusland.

Om Dostojevskijs forfatterskab skriver Forfatterweb: "Hans omfangsringe forfatterskab skildrer ofte ensomme, udsatte mennesker, der kæmper for at opretholde værdigheden, og hovedværker som ”Forbrydelse og straf” (1866), ”Idioten” (1868) og ”Brødrene Karamazov” (1879-80) rummer store psykologiske, filosofiske og eksistentielle indsigter. Dostojevskij undersøger både forbrydelsens væsen og det gode i mennesket i en flerstemmig og springende fortælleform, der i dag står som en af de mest visionære i litteraturhistorien."

Læs mere om forfatteren og mennesket Dostojevskij på Forfatterweb via dette link!

Stort tema på Litteratursiden

Bibliotekernes fælles inspirationsside, Litteratursiden, har lavet et stort tema om Dostojevskijs, hvor du bl.a. kan læse en hyldestartikel af Dostojevskij-ekspert og lektor i russisk litteratur, Tine Roesen.

Se Litteratursidens Dostojevskij-tema via dette link!

Bøger af Fjodor Dostojevskij:

Materialer