Personalet læser i september

14.09.23
Hvad mon personalet læser i september måned?

Mette S-P læser "Paradis" af Abdulrazak Gurnah

‘Paradis’ foregår i Østafrika og handler om drengen Yusuf, der forlader sit hjem som 12-årig.
Det er ikke noget, han gør frivilligt. Han bliver gældsslave hos handelsmanden Aziz, som hans far skylder penge.
Aziz tager ham med til sin by ved kysten, hvor han har en lille købmandsbutik, som bestyres af en anden gældsslave, Khalil, som Yusuf bliver gode venner med. Khalil oplærer ham i at passe butikken.
Yussuf er smuk og intelligent og vellidt af alle, og han klarer sig godt.

Gennem Yusuf hører vi om et Østafrika, der er præget af stammestridigheder, overtro, sygdom og slaveri, men vi hører også om den smukke natur og den spændende kultur.

Paradis er en fascinerende historie, og forfatteren Abdulrazak Gurnah er en god fortæller – ikke så underligt at han blev tildelt Nobelprisen i litteratur i 2021.

Cecilie læser "Den skyldige" af Linda Lassen

I nyhederne sprang min hjemby op i en overskrift, hvor der stod ”Mordmysterie i Sønderborg”. Det viste sig at være en gammel sag, hvor en ”Antik-Andersen” blev udsat for et rovmord. Grunden til, at sagen blev italesat på den nationale sendeflade, var simpelthen en bog. Handlingen tager sit afsæt i det uopklarede rovmord i Sønderborg i 1967, men udspiller sig primært i 2020, dog får vi små indblik i datiden.

Men nu kommer det interessante - bogen har affødt en reaktion fra en borger, der i et brev sendt til både forfatteren Linda Lassen og en journalist på JydskeVestkysten påstår, at vedkommende ved, hvem morderen er. Det må da siges at være true crime, når det er bedst. I bogen følger vi Marie, der er tilflytter til Sønderborg og som bærer på en mørk hemmelighed. Bogen skal lige tage tilløb, men det er spændende læsning, når scenen er sat.

Hanne K. læser "Vølvens vej – ulvegabet" af Anne-Marie Vedsø Olesen

Tredje bind i den imponerende serie om vølven Snehild er klar til læsning.

Snehild er både handlekraftig, fuld af lidenskab og født med særlige evner. Undervejs i livet må hun tilegne sig både viden og visdom og må lære sig hvordan hun forvalter både evner og skæbne. I dette bind raser magtkampene i kongebyen Himlinge og samtidig hærger Fenrisulven, som har sprængt sine lænker. Snehild rejser til dværgenes underjordiske rige Nidavellir, for at få smedet en ny lænke til ulven. I Nidavellir møder hun dværgekongen Fafner, som fortryller hende, så hun tilsidst må flygte gennem ildlandet Muspelheim.

Anne-Marie Vedsø Olesen skriver forrygende og det er en fornøjelse at læse det omhyggelige og flotte sprog.

Jeg er fascineret af den måde forfatteren tager den nordiske mytologi ind i sin fortælling og folder mere eller mindre kendte skikkelser og historier ud, og jeg er imponeret over, hvordan den Østsjællandske geografi og den tilgængelige viden om jernalderen ligger under hele historien.

Ida læser "Cyril Averys hjerte" af John Boyne

Denne bog har et seriøs indhold, der fortæller om det at være anderledes og være udsat pga. opvækst og seksuel tilknytning. Bogen er skrevet på en særdeles fremragende måde, så jeg har både smilet og fået tårer i øjnene ved at læse den.

I bogen får vi indblik i Cyvil Averys liv. Hans mor bliver gravid som meget ung, uden at være gift. Hun vælger at bortadoptere ham, for at give ham et bedre liv end det hun kan tilbyde. 
Familien Avery, som han kommer til, fortæller ham hele tiden, at han ikke er ægte ”Avery”.

Cyvil føler sig ikke hjemme i efterkrigstidens katolske Irland. I bogen følger vi hans kamp for at finde ud af hvem han er. Han finder ud af, at ham er homo. Dette giver ham problemer i forhold til at indordne sig under samfundets normer. I gennem de mere end halvfjerds år vi følger Cyvils liv, følger vi ham i, at han oplever kærlighed og venskab. Også had og ondskab bliver han udsat for.

Bogen findes også på e-Reolen.

 

Lone læser "Den glemte pige" af Karin slaughter

Andrea er nyuddannet marshall og hendes første opgave er at hjælpe med at passe på en føderal dommer der får dødstrusler. Dommeren mistede for mange år siden sin gravide teenagedatter, Emily, i et overfald men det ufødte barn overlevede. Andrea har en skjult dagsorden med at undersøge Emilys død, men ingen vil fortælle meget om dengang i den lille søvnige by. Men snart tager det alligevel fart, og det bliver farligt for flere af de involverede.

Det er en uafhængig fortsættelse til "Brudstykker", og den er superspændende. For hvad skete der den aften i 1982 da Emily døde? og hvem er egentlig far til barnet? I klip mellem 1982 og nutiden får vi hul på sagen som eksploderer i slutningen.

Materialer