Det læser personalet i august

22.08.23
Personalet ved Vejen Kommunes Biblioteker læser mange bøger hver måned. Her fortæller vi om de bøger vi læser i denne måned og som du måske kunne finde interessante.

Mette S.P. læser serien ’De andres land’.

Det er en slægtsfortælling baseret på forfatteren Leïla Slimanis egen familiehistorie.
1. del: ’Krig, krig, krig’ foregår i Marokko i årene efter 2. verdenskrig, hvor Marokko stadig var en fransk koloni.
Franske Mathilde forelsker sig i marokkaneren Amine Belhaj, da han gør tjeneste i Frankrig under 2. verdenskrig. De gifter sig, og Mathilde rejser til Marokko efter krigen. Her har Amine arvet en gård langt ude på landet ved foden af Atlasbjergene.
Det unge par har mange drømme og forventninger til fremtiden, men de oplever modstand i form af pengenød, racisme og et barsk klima.

Det er en fængslende fortælling om kærlighed, kolonialisme og kultursammenstød.

Læs også 2. del: ’Se os danse’ som foregår i 1960’erne og 1970’erne.

Susanne læser 'Midnatsbiblioteket'.

Lige nu vrimler det med romaner, der handler om bibliotekarer, bogcafeer og biblioteker. Jeg måtte da lige gribe fat i den første og bedste roman, som jeg kunne finde om bibliotekarer og blev glædelig overrasket over denne.
Jeg er ellers ikke meget til feel good-romaner, men denne fangede mig straks.

Nora beslutter at tage sit liv, men havner i Midnatsbiblioteket, hvor hun møder bibliotekaren fra sin barndom. Hun får nu muligheden for at se, hvordan hendes liv kunne have formet sig. Romanen bevæger i flere forskellige parallelle verdener, hvor hun bl.a. prøver at leve som rockstjerne, pub-ejer og elitesvømmer.

Det er en hjertevarm og filosofisk roman med en meget livsklog og sympatisk bibliotekar, der hjælper Nora med at finde rundt i Midnatsbiblioteket.

Ida læser 'Komputer for alle'.

Måske er denne anbefaling ikke det mest spændende at læse i en sommerferie. Men for mig er det fantastisk at vende side efter side med masse af information/guldkorn til at bruge på min PC/Telefon/ tablet.

Alle artikler er skrevet og vist på et nemt forståelig sprog, og detaljeret vist med billeder. I bladet har jeg læst om sikkerhed- indstillinger- Gør telefonen til et forstørrelsesglas- hvordan slipper jeg for reklame i Windows og meget, meget andet.

Nedenstående er 3 eksempler på hvad jeg har læst om i ”Komputer for alle” - den senest udkommende. (13/2023)
 

  • Få en perfekt pc på under en halv time.         
  • Gem alle dine kodeord et sikkert sted
  • Skriv med din stemme i Windows

Lone læser 'Lejligheden'.

Jess flygter fra sit liv i England, til sin halvbror Ben i Paris. Hun undrer sig godt nok over han ikke er hjemme som lovet da hun ankommer. Og det bliver snart mere mystisk da alle andre i den fine ejendom hvor Ben bror, har hver deres mening om Ben. Og om Jess skal blive  eller forsvinde. 
Jess vælger at blive og forsøger at opklare hvad der er sket med Ben.

Forfatteren Lucy Foley er den moderne Agatha Christie, forstået på den måde hendes bøger ofte foregår med et begrænset persongalleri. Og det er blandt de få personer vi skal finde morderen.
Det gør hun let og elegant, og samtidig så du som læser selv gætter på livet løs, hver gang du får en lille oplysning som måske kan løse gåden.

Dea læser 'De bedste familier'.

Jeg læser sjældent historiske romaner, men denne fangede straks min interesse, da jeg hørte, hvad den handlede om. Romanen foregår i Lemvig i 1953 og handler om de mennesker, der mærkede både fremskridtet og forureningen, da Cheminova flyttede sit giftige foretagende til vestkysten. Jeg er vild med persongalleriet, der viser og kontrasten mellem den optimistiske ingeniør og den pressede ansatte på fabrikken.

Diskussionerne om økonomisk vinding, miljø(svineri) og industrialisering er superspændende og stadig relevante for nogle af de store samfundsøkonomiske spørgsmål, vi står med den dag i dag

Hanne K. læser 'Om udregning af rumfang II'.

Jeg glæder mig til at gå i gang med ’Om udregning af rumfang II’ af Solvej Balle. Jeg læste Bind 1 her for nyligt og den gjorde virkelig indtryk på mig. Det er en vild og tankevækkende bog, som man ikke lige glemmer.

Tara, som er bogen fortæller, bliver udsat for at hun ’sidder fast’ i den 18. november. Hver morgen når hun vågner, er det den 18.november. Hendes mand og venner oplever dagen som den første 18.november det år – de bliver ved med at gentage sig selv, mens Tara efterhånden kan forudse alting til det ulidelige. Det giver en masse praktiske problemer, men det giver også en stor ensomhed og gør det svært at bevare forholdet til manden Thomas.

Tara prøver at forklare Thomas om problemet, men må starte forfra hver dag. Hun prøver også at komme ind i tiden igen – at finde ud af hvordan hun endelig kan nå til den 19. november. Det giver anledning til mange tanker om tiden, om eksistensen og om fællesskabet med andre mennesker. På mange måder er det en grusom skæbne Tara har fået, men som et nysgerrigt og handlekraftigt menneske tager hun også udfordringen op. Bog 1 slutter lige hvor Tara har store forhåbninger til at passere årsdagen for den første 18. november, så jeg ser frem til at følge hende ind i bog 2. – Og i de næste bind af fortællingen.

Materialer