Bogstak

Personalet læser i januar

26.01.24
Hvad mon personalet på biblioteket læser i januar måned? Læs med her og find ny inspiration til din egen læsning.

Mette S-P læser ’Mørket bag dig’

Her i januar har jeg været optaget af at læse Kirsten Thorups ’Mørket bag dig’, som er en fortsættelse af hendes ’Indtil vanvid, indtil døden’.
Romanerne handler om Harriet Bertram, der har været gift med Gerhard, en tysk pilot, som hun mødte i forbindelse med sin uddannelse på Ollerup Gymnastikhøjskole, og som hun har 2 sønner med.
Første del foregår i efteråret 1942. Harriet anbringer sine børn på et børnehjem og rejser fra Danmark til München på rekreation hos Gerhards venner Klaus og Gudrun efter at have mistet Gerhard, der har kæmpet på tyskernes side på Østfronten.
I andel del vender Harriet tilbage til København nedbrudt på krop og sjæl. Hun forsøger at få en tilværelse til at fungere i det besatte Danmark og at skabe et acceptabelt liv for sine små drenge. Men det er ikke nemt med hendes mands tyske relationer, men så bliver hun bedt om at huse Knud, der er shippingmand og frihedskæmper og samtidig en charmerende mand på hendes egen alder.
Det er en fascinerende og til tider dramatisk historie. Kirsten Thorup formår at gøre sine personer levende, og man får meget at vide om den tid, som handlingen foregår i.
Begge bøger er efter min mening meget anbefalelsesværdige.

Susanne læser 'Afslutninger'

Hovedpersonen Sarah arbejder på et plejehjem og afslutter altid de afdøde beboers ting. Drikker f.eks. deres kaffe, afslutter deres strikketøj, puslespil og bøger.

Sarah er et ensomt menneske og igennem de mange små historier i bogen får vi efterhånden svaret på hvorfor. Hendes ensomhed brydes dog af en blomsterhandler og af naboens søn, som hun bliver bedt om at passe. Hendes liv er fyldt med hemmeligheder og her finder man forklaringen på, hvorfor hun altid vil afslutte.

En tragikomisk og velskrevet roman med mange overraskelser skrevet af Kim Andrea Brofeldt

 

Cecilie læser 'Grundvold'

Denne måned har budt på en masse eksamener for mit vedkommende. Derfor har jeg heller ikke haft vanvittigt meget tid til at dykke ned i bøgernes univers – men lidt skal der jo være plads til!

Tidligere på måneden kort efter juleferien havde jeg tid og mulighed for at læse Grundvold (2021) af Rachel Röst. Tilbage i november havde vi besøg af Rachel Röst til skumringsaftenen, hvor hun fortalte om sin organisation Læs for Livet, som gør et kæmpe stykke arbejde for udsatte unge, der har brug for et tredje sted at spejle sig selv i.

Grundvold er en autofiktion om Rachel Rösts eget liv. Bogen handler nemlig om en pige ved navn Rebecca, der vokser op i Urbanplanen på Amager i en mormonfamilie, hvor moren er fraværende og faren er tyrannisk – ligesom Rachel Rösts egen opvækst.

Vi følger Rebeccas kamp ud af kløerne på faren og hans vanvittige krav, alt imens hun selv skal navigere i, hvornår og hvordan man bliver voksen. Vi får lov til at følge Rebeccas udvikling fra ung teenager til voksen, men det er ikke uden problematikker undervejs.

En fantastisk roman, der både italesætter svære familierelationer, kærlighed og det at finde sin egen vej i verden på trods af ens opvækst.

Lone læser 'Den spejlvendte mand'

En nye krimi er landet på hylderne - skrevet af komikeren Oliver Zahle sammen med hans bror Kristian Mørk.
Det er fortællingen om kriminalassistent Iben Vinther der har fået en ikke helt fortjent ansættelse i drabsafdelingen i København. her kæmper hun både mod sine kolleger, en kælen chef og sin egen trang til at spise konstant. Men hun har også en drøm om at opklare den sag hun og kollegerne lige nu arbejder på. En ung kvinde er efterladt døende foran Rigshospitalet.

Iben tror ikke på kollegernes teorier om sagen, og hun indleder derfor sin egen efterforskning. Det er blevet begyndelsen til en ny dansk krimiserie. En serie der ikke er blodig men en mere hverdagsfortælling. Der er selvfølgelig fokus på vores hovedperson Iben - og hendes forhold til både meget mad men også hendes chef.
Det skal blive spændende at se hvad de to forfattere kan få ud af Iben i kommende fortællinger.

Mette M. læser 'Outlander nr 9, Sig til bierne at jeg er væk'

Den har været længe ventet hos mig - den nyeste outlander bog og klart den bedste bog at sidde med disse mørke vinterdage. Serien har det hele: Kærlighed, krig og fred, spænding, historie og tidsrejser.

Claire og Jamie og deres familie bor stadig på Fraser's Ridge i kolonien North Carolina, men selv langt oppe i North Carolinas bjerge begynder de at mærke følgerne af uafhængighedskrigen, og spændingerne i kolonien er ved at nå kogepunktet.

 

Hanne K. læser 'Polarcirklen'

En veldrejet og foruroligende krimi som udspiller sig i polarkulden.

Et broarbejde midt i vintermørket afslører liget af en kvinde. Muligvis drejer det sig om den unge pige som forsvandt for 40 år siden. Hendes forsvinden dengang er stadig et åbent sår i lokalsamfundet, så det makabre fund skaber ny uro og bringer gamle traumer op til overfladen. Chefen for det lokale politi får sin sag for i opklaringen og hurtigt bliver der trukket tråde tilbage til den læseklub for unge skolepiger som den forsvundne pige deltog i tilbage i 1980. Bogen klipper elegant frem og tilbage mellem de unge pigers liv i for 40 år siden og så opklaringsarbejdet og lillebyens liv i nutiden.

Liza Marklund har skrevet 3 krimier, hvor handlingen udspiller sig i Nordsverige, i en lille by og ’Polarcirklen’ er den første i rækken.

 

Materialer