Bogstak

Personalet læser i marts

25.03.24
Hvad læser personalet mon i marts måned? Læs med her og bliv selv inspireret til ny læsning.

Dea læser ”Birgithe med th”

Bogen er den første i en ikke-sammenhængende serie, og handler om folkeskolelæreren Birgithe, der er i dyb krise. Folkeskolen er ikke hvad den har været, børnene er svære at nå ind til, forældrene forstår ikke lærernes hverdag og Birgithe fik ikke stillingen som afdelingsleder.
Oven i købet er Birgithes mor for nyligt død, og Birgithe skal tømme dødsboet og drage omsorg for sin psykisk sårbare søster. Det er mere, end hvad man kan forlange af et menneske – sådan føler Birgithe i hvert fald.

Fortællingen drejer sig i høj grad om Birgithes sorg og familierelationer, og hvordan disse spiller sammen med den tilværelse, hun har opbygget. En tankevækkende og til tider morsom lille roman, der er hurtigt læst.

Dorthe læser "Mali"

I bogen ’Mali’ følger vi en lille gruppe mennesker som overlever i det arktiske klima i Danmark.
De lever meget strengt, alle hjælper alle, der er ingen goder fra velfærdssamfundet, kun biblioteksbøger, minderne og det de har taget med derfra. En lille gruppe på tre familie, vælger at forlade Danmark, og prøve at nå frem til det stadigt frodige Mali.
Men mange prøvelser venter dem på rejsen og ved mødet med de nye magthavere.

Dette er den første af indtil nu, to superspændende og hjerteskærende klima fiktions romaner, som er en miniserie der hedder ’Jordens Klimaramte’.

Mette S-P læser "Modstandskvinden"

Romanen foregår i Bergen og handler om den unge kvinde Rumi, der er aktiv i modstandsbevægelsen under 2. verdenskrig. Noget går galt, og hendes kæreste, Magnus, bliver dræbt.Det gør Rumi bitter, og hun vil ikke længere deltage i modstandsbevægelsen, men hun bliver alligevel involveret igen på grund af Jens, en anden ung mand, som hun redder.De forelsker sig i hinanden og sætter livet på spil i kampen for et frit Norge.

Det er en dejlig historisk kærlighedsroman, som jeg kan anbefale, at man fordyber sig i, og som samtidig kan lære én noget om Norge i besættelsestiden.

Bitten læser "Fejlskøn"

Jeg har grint, rødmet, hævet skeptiske øjenbryn og været rørt over jeg-fortælleren Elliotts ærlige beretning om hans liv, som en homoseksuel TV-forfatter med cerebral parese. Elliott er trods succes, sikkert forhold og penge ikke glad, og læseren følger ham mens han prøver at finde ud hvad lykken er for ham.

Fejlskøn er en perfekt titel, da Elliott er netop dette som menneske. Han har og begår fejl, men er også klog, stærk, og lærer at være modig og kigge indad, hvor der lever dette uperfekte skønne menneske. Elliott kan, som fortæller, stå ved når han både fysisk, på grund af sin cerebral parese, og metaforisk snubler sig fremad i livet.

Bogen er fyldt med popkultur referencer, kvikke bemærkninger og skarpe observationer, og der er intet filter fra Elliotts side, en skøn kontemporær roman

 

Lone læser "Lysningen"

En svensk krimi går man sjældent fejl af, og det gør jeg heller ikke denne gang. Vi er i skisportsbyen Åre i nordsverige, hvor journalisten Vera nødtvungent skal skrive om en død kvinde i skoven. Men som tiden går, involverer Vera sig mere og mere i sagen. Og så får morderen øje på Vera...

Jeg har noget med svenske romaner i dette tidlige forår. Og en dejlig svensk krimi med solidt plot og interessante personer er slet ikke at kimse af.

Portræt

Hanne K. læser "Havtilstand"

En anderledes roman, som fortæller om de mænd som arbejder på olieplatformene i Nordsøen.
Den unge journalist Tabitha flytter til Aberdeen for at møde og interviewe de barske mænd. Tabitha opsøger mændene på værtshusene og får dem til at fortælle om livet på Nordsøen og livet, når de er hjemme.

Tabitha forelsker sig i en af mændene og historien bliver også historien om et vanskeligt kærlighedsforhold

 

Cecilie læser "Når mænd forlader mig"

Lige for tiden er jeg dykket ned i Johannes Billes roman Når mænd forlader mig (2021). Den handler om en kvindelig forfatter ved navn Maria, som dater forskellige mænd, der har interesse for hende som kvinde, men måske ikke så meget interesse for hendes menneskelige egenskaber og forfatterskab.

På de første par sider møder vi blandt andet ’Redaktøren’ og ’Idealisten’, der på hver sin måde negligerer hende som individ, da de ikke ser hende som ligeværdig. Romanen er skrevet med en sjov tone, men den berører også alvorlige emner, da hun kæmper med følgevirkningerne efter et overgreb.

Tidligere på måneden læste jeg Undskyld jeg kommer for sent (2024) af Rikke Oberlin Flarup, som har nogle af de samme tematikker. Her møder vi den 35-årige journalist Ea, der føler hun er ved at komme for sent til livet, da hendes veninde er ved at starte en familie, mens hun netop er blevet arbejdsløs og ikke ved, hvad hun vil med sit liv. Ea dater ligesom Maria forskellige mænd, mens hun samtidig skal finde ud af, hvem hun egentlig er.

Begge romaner giver associationer til Nynnes dagbog (2005) af Henriette Lind og Bridget Jones’ dagbog (1997) af Helen Fielding, men med et nymoderne twist i form at beskeder, sociale medier og et generelt nutidigt afsæt. Alle bøger kan anbefales til dig, der interesserer dig for litteratur med kvindeskikkelser, der har et eksistentielt afsæt, som samtidig er letlæste og nemt tilgængelige.

Materialer