Bogforside

Mette S-P anbefaler

Den bedste bog jeg har læst i 2020

Tara Westover har skrevet en fantastisk god og tankevækkende erindringsroman om sin opvækst i Idaho i USA.

Forældrene er mormoner, og på et tidspunkt får faren en åbenbaring, mener han i hvert fald.
Åbenbaringen fortæller ham, at de sidste tider er nært forestående, og alle, som ikke er stærkt troende, vil gå til grunde.
Han er overbevist om, at satan er overalt – forklædt som læger, lærere, politi, sygehusvæsen osv., derfor tager han de ældste børn ud af skolen og undlader at registrere de yngste børn, så de ikke får nogen navneattest.
Moren forsøger at give børnene hjemmeundervisning, men faren forhindrer det ved at tage børnene med ud på familiens skrotplads, hvor de skal hjælpe til med at sortere skrot under farlige forhold, så de flere gange kommer temmeligt alvorligt til skade.

Han får også hele familien til at hjælpe med at opbygge forrådskamre af konserveret mad og lagre af brændstof, så de vil kunne overleve, når alle andre går til grunde.

Om aftenen læser han i Mormonernes bibel og prædiker i timevis for familien.
Taras mor laver naturmedicin og lærer sig selv at heale, for familien må ikke gå til læge og ikke indtage normal medicin.

Der er tale om en massiv indoktrinering, men ikke alle 7 børn finder sig i at få frataget deres personlige frihed.
Den yngste datter Tara, bogens forfatter, lever i en konstant konflikt mellem at følge sin egen sunde fornuft, nysgerrighed og lyst til at lære overfor at være loyal overfor forældrene og deres massive påvirkning.

Titlen ”Oplyst” er en meget sigende betegnelse for erindringsromanen. Tara Westovers formål med at skrive bogen er ikke at udlevere forældrene og familien, men hun ønsker at fortælle, hvor vigtigt uddannelse og oplysning er for vores forståelse af os selv og den verden, vi lever i. 

Portræt

Fabelagtig! Fantastisk! Oplysende! Opslugende! Kraftfuld!
Kan varmt anbefales!

Materialer