101. indlæg - "Drømmen om den eventyrlige jul"

Af Mette Schjødt-Pedersen

Der er masser af gode bøger for voksne, som handler om eller har jul som et vigtigt element i fortællingen. I denne uge anbefaler biblioteket også et par film om jul. Den ene er en dokumentar om et par lokale julebrødre.

Forleden så jeg dokumentaren ’Julebrødrene’ på Filmstriben.dk.

Den handler om tvillingebrødrene Benny og Brian, der kæmper ihærdigt for at realisere deres drøm om at etablere et julemuseum. Det koster sved og tårer for de to sympatiske unge mænd, der heldigvis får hjælp af deres højtelskede mor, når det ser allersortest ud.

Jeg kan afsløre, at drømmen går i opfyldelse. Museet hedder ’Lillelund Julemuseum’ og kan besøges på Sønderskovgårdvej 6 syd for Brørup.

Ligesom Benny og Brian holder jeg også meget af julen. Den kommer tilpas belejligt i en kold og mørk tid, hvor det kan være svært at holde humøret oppe, men det hjælper med julelys, pynt, gaver, god mad, koncerter og hyggelige sammenkomster.

Nyd de gratis glæder

Julen behøver ikke at koste en bondegård, selvom der er meget, der frister i butikkerne. Heldigvis er der også de gratis glæder. Man kan nyde byens juleudsmykning og musikskolernes små julekoncerter, og så kan man gå på biblioteket og på eReolen og Filmstriben og låne bøger, film og musik.

Biblioteket tilbyder både de gode gamle julehistorier som ’De bedste julehistorier af danske forfattere’, ’Et juleeventyr’ af Charles Dickens og ’Alle tiders jul’ hvor Margot Andreasen har samlet gamle og nye julehistorier, lege, sange og salmer.

Men vi har også en lang række nyere romaner, f.eks. Maria Ernestams ’Brækkede ben og bristede hjerter – en helt umulig jul’ der er en humoristisk, lidt skør og varm fortælling om de forventninger, vi har til os selv og andre – om ensomhed og venskab og om hvide og sorte løgne.

Eller hvad med at læse den lille hyggekrimi ’Det første juletræ’ af Elly Griffiths, der er en charmerende julefortælling om Ruth Galloway og alle de andre karakterer fra Norfolk, som du måske kender fra Elly Griffiths krimier.

Jenny Colgan er god for en feel-good-roman. Hun har skrevet ikke mindre end 2 med jul i. I ’Rosie Hopkins’ søde jul’ kan du tage med Rosie til den lille hyggelige by Lipton, hvor hun har en slikbutik og forbereder sig til at skulle holde en ganske særlig jul, som dog bliver noget anderledes end forventet.

I ’Jul på den lille skotske ø’ står julen for døren på øen Mure, og Flora MacKenzie glæder sig til at hygge sig med familie og venner foran brændeovnen med en kop te og en whisky. Men Flora er blevet gravid med sin tidligere chef, Joel, og nu er hun bange for at fortælle ham det, så hvordan mon julen lige ender.

I ’Julen varer længe’ af Francesca Hornak bliver du inviteret til jul hos familien Bech, der for første gang i mange år er samlet under samme tag i huset nord for London. Skeletterne vælter ud af skabet og afslører, at alle ikke ved helt så meget om hinanden, som de troede. Det er en lun og charmerende historie.

Kalenderhistorier

Indenfor de seneste 5-6 år er der udkommet nogle interessante kalenderhistorier for voksne, hvor man hver dag i december kan læse et lille afsnit med kloge og underfundige historier og betragtninger over livet.

Sigurd Barrett udgav sidste år ’Julekalender for voksne – 24 livsbilleder’ og i 2017 kom musikeren Peter A.G. Nielsens ’Julekalenderen en vinterbaders notater fra menneskehavet – en historie til hver dag i december’. I 2019 kom Margaret Lindhardts ’en julekalender – 24 nedslag på decembervej’ hvor hun sætter spot på mangfoldigheden i tilværelsen.

Musik og film

Til jul hører også julemusik i forskellige genrer. Biblioteket har både klassisk, pop, rock og jazz, og jeg sætter gerne ’Glemmebogen – jul & nytår’ på cd-afspilleren – lidt gammeldags har man vel lov at være.

Jeg indledte med at omtale en juledokumentar, og jeg vil slutte med at nævne en anden julefilm. Mine døtre og jeg hygger os næsten hver jul med at se ’Love actually’ (som biblioteket tilbyder både på dvd og filmstriben). Her følger vi en række personer i ugerne op til jul, der forelsker sig, bryder med hinanden, bliver forladt eller finder ny kærlighed. De mange små historier er fyldt med stemning, eventyr og gode vibrationer, akkurat sådan som jeg drømmer om, at julen skal være. Rigtig god jul og god læselyst.

Klummen blev bragt i Vejen Avis i uge 51 i 2021