143. indlæg "Er du klar til socktober?"

af bibliotekar Lone Pedersen

Mange af os er kreative med deres hænder. Vi strikker, hækler, syer vores eget tøj eller noget helt fjerde. Det er alt sammen noget som giver os en glæde ved det vi laver. Nogle gange får vi lavet så meget at vi forærer det væk. Andre gange beholder vi det selv, for det er det vi helst vil.

Selv er jeg meget glad for at strikke. Det er især egostrik det bliver til. Altså bluser, sweatre, sjaler osv til mig selv. Men der bliver også strikket gaver til familie og venner. Det at synke ned i lænestolen med strikketøjet og fordybe mig i et sjovt mønster eller bande af selvsamme mønster, giver en dejlig form for ro.  

Oktober kendes i strikkekredse som socktober – altså den måned hvor der for alvor skal strikkes sokker. Nu er kulden og de mørke aftener for alvor på vej og der er brug for varme fødder. Egentlig startede konceptet som et velgørenhedsprojekt i USA, hvor man skulle give et par varme sokker til en hjemløs. Men efterhånden er det måske nok gået over til at give strømpestrikkeren mulighed for at flashe sine flotte hjemmestrikkede strømper.
Jeg har selv strikket en del sokker igennem årene og det er måske noget jeg skulle gribe tilbage til i denne oktober. Derfor har jeg lånt bogen ”Mumisokker” af Jaana Etula med hjem. Det skal prøves om ikke jeg kan få strikket et par strømper eller to fra bogen, der er fyldt med opskrifter der tager udgangspunkt i det velkendte univers. Og ellers kan jeg måske få strikket et par fra bogen ” Magi på pindene 2: flere opskrifter fra Hogwarts og omegn: en officiel Harry Potter-strikkebog”. En af de mange strikkebøger med opskrifter inspireret af det velkendte univers.

Og hvis det ikke lykkes med farvestrålende sokker fra en af de to bøger, kan jeg jo altid strikke en klassisk strømpe. Måske jeg også i dette efterår skulle genoptage det at strikke strømperne fra tåen og op? Der er mange muligheder, selvom det ”bare” er et par strømper! Og så findes der jo mange forskellige opskrifter på strømper med sjove detaljer og spændende teknikker i diverse bøger.

Hvis du som jeg har strikket i nogle år, har du nok også lidt rester tilbage. Det er i de senere år blevet mere populært at bruge disse rester i forskellige projekter. En designer som Lærke Bagger har udgivet et par bøger hvor hun giver gode råd og opskrifter så du selv kan gå i gang med at bruge af resterne.
Men har du lidt mere end rester og er tom for ideer til hvad de skal bruges til, kan du kigge forbi et af de kommende arrangementer på biblioteket. ”Sæt garnlageret i spil” er en workshop hvor du lærer at få overblik og styr på garnlageret. Og samtidig kommer du hjem med ideer til hvad du kan strikke af det garn du allerede har købt ind.