129. indlæg "Tegneserier er også bøger "

af Lone Pedersen

Sommerferien nærmer sig med hastige skridt og inden længe ringer skoleklokken ud for sidste gang i dette skoleår. Så ligger der 7 ugers ferie for an børnene, men nok knap så mange ugers ferie til deres voksne.
I min barndom var det selvfølgelig sol, varme og lange lyse aftener når det var sommerferie. Sådan husker jeg det måske mest, men jeg husker også det at have tid til at læse hele dagen. Eller længere om aftenen, for der var jo ingen skole dagen efter, så jeg kunne sove lidt længere næste dag.

Der blev læst en del bøger i sådan en ferie og en del var tegneserier. Så kan vi måske tale om, om tegneserier er bøger og bør regnes med til læsning. Men det synes jeg dagens tegneserier i den grad bør. Det er ikke tegneserier som i min barndom hvor Lucky Luke og Benny Bomstærk var de toneangivne.  Jeg boede et sted hvor bogbussen kom to gange om ugen, og det var en fest at gå om og bytte sine bøger til en ny portion læsestof.
De tegneserier jeg ofte lånte med hjem, var f.eks. Natasha, Nofret og Gammelpot. Tre tegneserier som du nok ikke ser så mange børn låne i dag. De er mere interesserede i serier som Bjørn, Amulet eller en af de mange mangaserier der findes.

Der var selvfølgelig også tegneserier til voksne, men det var naturligvis ikke dem der optog mig dengang. Jeg anså dem for at være kedelige, da det jo var voksenhistorier og tegninger der var kedelige. Ofte i sort/hvid. Vi glemmer som voksne at der er mere end Anders And og de action fyldte tegneserier på hylderne. Ofte regnes tegneserier ikke for at være rigtig litteratur, men med dagens tegneserier kan vi godt tale om den opfattelse skal ændres. Tegneserier i dag er ofte meget illustrative og billederne spiller i lige så høj grad noget for historien.  

Men nu er jeg ved at få interessen for voksentegneserier, efter at have set hvad der laves i dag. Der kommer faktisk rigtig mange gode tegneserier for voksne.  Og da jeg er en sucker efter gode kriminalhistorier, har jeg på det seneste kastet mig over de tegneserier der har fortællinger om Sherlock Holmes eller Scotland yard.
Et par af dem er skrevet af Cyril Lieron og hedder ”I hovedet på Sherlock Holmes – den skandaløse billet 1-2”. To tegneserier med helt fantastiske tegninger som illustration til en krimigåde med Sherlock i hovedrollen. Det er tegneserier som du ikke bare læser i en ruf, men skal bruge noget tid på. For med en tegneserie er tegningerne lige så vigtige som ordene. Og en del af sporene finder du som læser i tegningerne.

Hvis vi fortsætter i krimiverdenen, kan vi jo give os i kast med ”I mørkets hjerte” skrevet af Dobbs. En fortælling fra 1889 i London, hvor en ung kriminalinspektør skal opklare et bestialsk mord. En blanding af Sherlock Holmes og Jack the Ripper fortælling. Det er nogle meget flotte og illustrative tegninger som understøtter historien fint.
Måske dette har givet dig lyst til at dykke ned i samlingen af voksentegnserier, så kom gerne og lån løs. Og du kan også stadig finde Linda og Valentin, Tintin og andre gode klassikere på hylderne.