126. indlæg "True crime er oppe i tiden"

af Dea Gugerel

Findes der nogen bedre følelse end at blive opslugt af en bog? Ikke bare sådan almindeligt interesseret eller fanget, men fuldstændig slugt med hud og hår. Det tror jeg ikke, der gør. Der kan gå lange perioder, hvor jeg ikke møder en historie, der sluger mig levende, og så glemmer jeg helt hvordan det føles. Lige indtil en bog helt uventet trækker mig ind i dens verden og ikke lader mig undslippe. Den oplevelse havde jeg for nyligt, da jeg læste ”En god piges guide til mord” af Holly Jackson (faktisk lyttede jeg til lydbogen, der absolut også kan anbefales).

Jeg havde lagt mærke til, at der i den seneste tid har været et øget fokus på krimier målrettet unge, og jeg tænkte, at jeg hellere måtte få læst én af dem. Så jeg valgte ”En god piges guide til mord” uden de store forventninger. Og wow for en bog. Historien trækker både på krimigenren og på true-crime, og jeg kunne slet ikke lægge den fra mig. Bogen handler om 17årige Pippa, der, til en skoleopgave, vil efterforske en fem år gammel kriminalsag fra sin hjemby. Hun tror nemlig ikke på de konklusioner, som politiet fandt frem til fem år tidligere. Jeg sad på kanten af sofaen, da Pippa begyndte at finde spor og afhøre vidner i bedste true-crime-podcast-stil. Serien har yderligere to bind, der endnu ikke er oversat til dansk. Det kunne jeg ikke vente på, så jeg lyttede til dem på engelsk. Jeg var opslugt. I hvert fald i en lille uges tid. For bøger, også gode bøger, må jo ende. Og så sad jeg, helt fortumlet, og følte at den serie, der havde slugt mig, nu havde spyttet mig ud igen.

Læseoplevelsen mindede mig om at være på opdagelse med en rigtig privatdetektiv eller journalist og udforske en rigtig kriminalsag. Næsten som at læse en true crime beretning. True crime genren er vokset eksplosivt i de seneste år, og der er udkommet enormt mange gode danske bøger i genren. Jeg er vild med at få et kig bag scenetæppet, og være med, når politiet finder det afgørende bevis eller journalister går i forbrydernes fodspor.

Er man ikke til de blodige historier, men stadig sulten efter en spændende historie i true crime genren, er der stadig meget godt at finde. For eksempel kan jeg anbefale ””Britta: forræderiet mod velfærdsstaten” af Emil Ellesøe Ditzel, der er journalist og fortæller historien om Britta Nielsen, der svindlede for 117 millioner kroner. Forfatteren får både fortalt om Brittas liv, forbrydelse og den menneskejagt, der efterfølgende foregik i Sydafrika, da forbryderen skulle findes.  

Et andet eksempel er ”Jeg som anklager” af Jakob Buch-Jepsen, der er offentlig anklager. Bogen tager os med gennem forfatterens karriere og adskillelige sager set fra anklagebænken. Forfatteren var blandt andet anklager i sagen om opfinderen Peter Madsen, der var anklaget for mord på journalisten Kim Wall. Jakob Buch-Jepsen tager os med på arbejde, og læseren får også et indblik i, hvordan det er at være anklager med hele Danmark på sidelinjen. Ja, på biblioteket er der mulighed for at få lov til at kigge både journalister, anklagere og politifolk over skulderen.