78. indlæg - "I filmens verden"

Af Lone Pedersen

Jeg har altid elsket at se film. Om det var i biografen eller på tv var lige meget. I min barndom var der ikke streaming tjenester ej heller vhs/dvd eller Blu-ray, som der er nu. Det var biografen eller de film, der en sjælden gang blev vist i tv, vi havde mulighed for at se. Men efterhånden som udviklingen tog fart, kom vhs film på markedet. De krævede en speciel maskine til at afspille filmene på, og sådan en maskine var dyr. Så det var ikke alle, som ejede en. Men snart opstod muligheden for at leje en sådan maskine. Det kunne vi ofte på den lokale tankstation eller i den lokale kiosk. Så lejede vi det, der hedder en moviebox samt 1-3 film i få døgn.

Movieboxen var en tung kuffert, der indeholdt en videomaskine. Maskinen blev tilsluttet dit tv hjemme med et par stik, og så var det om at læne sig tilbage og nyde filmene. Ofte var familie og venner inviteret over for at se med, for vi kunne jo lige så godt hygge os sammen med filmen og hjemmepoppede popcorn.

Filmene var på vhs-bånd. Bånd så tynde, at de let kunne knække eller filtre sig sammen. Nogle vhs bånd var så slidt, at billedet hoppede, så vi manuelt måtte tracke afspilleren og håbe, det var nok til at få billedet til at være stille. Når vi var færdig med at se filmen, skulle vi huske at spole tilbage, for ellers kunne man risikere en mindre bøde. Og så var der ikke ubegrænset lån af filmene, men de skulle leveres tilbage inden for et døgn eller to, hvis vi ville undgå en bøde.

Siden har vi jo fået lettere adgang til film, både på dvd/Blu-ray og også fra de mange streamingtjenester. Men det har ikke gjort lysten til at se film mindre. Nok tværtimod. Men jeg har også nydt mere og mere at læse om personerne, som laver de mange film - ikke i ugeblade, men mere i biografier om deres liv, hvor der bliver fortalt om, hvem de er, og hvordan deres karriere har udviklet sig, og hvor de ofte selv har mulighed for at fortælle deres egen historie.

En af de seneste jeg har nydt at læse, er Søren Kragh Jacobsen ”Superbenzin og kærlighed ”. En skøn fortælling om instruktørens liv både foran, men også bag kameraet. Som instruktør og manuskriptforfatter fra den spæde start i Danmarks radio til det store filmlærred. En karriere der startede ved en tilfældighed, og som udviklede sig til en verdenskendt og meget anerkendt instruktør.

Der er små dryp fra privatlivet, men ikke overvældende, men tilpas så det passer fint ind i fortællingen om Søren Kragh Jacobsen og hans liv. Man må sige, at Søren Kragh Jacobsen er en del af film og tv-universet fra min ungdom og mange år frem. Jeg fik helt lyst til at gense nogle børneprogrammer, han har lavet, så som ”Omsen og Momsen”. Men især giver det lyst til at gense ”Mifunes sidste sang”. En dogmefilm, en kærlighedsfilm og en film om at finde en ny plads i livet. Det er en af mine yndlingsfilm, og du kan finde den både som dvd på biblioteket eller som film på Filmstriben.dk.

Klummen blev bragt i Vejen Avis i uge 26 2021