151. indlæg "En dejlig søndag på Amager"

af Mette Schjødt-Pedersen

Den første weekend i november afholdes der hvert år Bogforum i Bellacentret på Amager.
Det er en tilbagevendende begivenhed, som tiltrækker forlag, forfattere fra ind- og udland og bogelskere af enhver slags – også mig.


Bogforum for børn

Jeg plejer at deltage sammen med mine døtre, og i år havde vi også mit 5årige barnebarn med. Der er nemlig et stort område dedikeret til børn, hvor de kan lege, læse, tegne og møde kendte forfattere og børnebogsfigurer f.eks. Sigurd Barrett og Bjørnen Bjørn, Lakserytteren og en Bamse og Kylling lignende figur ved navn Karla Kylling, som pludselig klappede mig på ryggen.

Fællessang

Alle 3 Bogforumdage begynder og slutter med et tilbud om fællessang fra Højskolesangbogen ledet af Rasmus Skov Borring, som i år kunne præsentere ’Højskolesangbogen for børn’ som er en smukt illustreret udgave med et udvalg af børnevenlige sange fra den oprindelige Højskolesangbog.
Efter at have sunget en halv times tid, var jeg kommet i godt humør og mere end parat til at besøge bogstande og lytte til interessante forfatterinterviews. 
Det kan godt være svært at vælge, hvad man vil høre, da der foregår mange ting på samme tid. Men her kommer, hvad jeg nåede i løbet af de 8 timer, jeg var på Bogforums tredje og sidste dag.

Møde med forfatterne

Jeg valgte at gå til Temascenen og høre ”Op på hesten” en samtale mellem journalist på Weekendavisen, Pernille Stensgaard og dressurrytter, Cathrine Laudrup-Dufour, som begge har udgivet bøger i år. Den første hedder: ’Hvad jeg ved om kvinder på heste’ og den anden: ’Passage - min historie’.
Pernille Stensgaard har, til stor glæde for hende, genoptaget ridningen efter 30 års pause. Bogen er en blanding af hendes egne oplevelser og en grundig gennemgang af kvinders ridehistorie.
Cathrine Laudrup-Dufour har dyrket konkurrenceridning siden hun var helt lille, det har bl.a. betydet store afsavn på det sociale område og afhængighed af familien. På et tidspunkt kom det til et på godt og ondt nødvendigt brud.
Efter besøget på Temascenen fortsatte jeg til Bellascenen, hvor Karen-Marie Lillelund holdt et som altid fornøjeligt og veloplagt foredrag. Denne gang handlede det om smalltalk. Hun har boet i USA on and off i 15 år og synes, at vi danskere kan lære noget af amerikanerne, når det kommer til at tale sammen i det offentlige rum. Hun synes, at danskerne er for tillukkede.  Hendes bog hedder: ’Smalltalk – ja tak: en bog for alle, der ønsker at åbne munden og hjertet noget mere.’

Food Court

Så var det blevet tid til frokost. Hal D var indrettet med et stort Food Court med foodtrucks og spisesteder. Der var lagt et stort ægte græstæppe ud, så vi fik fornemmelsen af at være på picnic.

Flere forfattermøder

Velforsynet med mad og drikke var jeg klar til at lytte til flere forfatterinterviews.
På Skriv & Udgiv-scenen gav britiskfødte Helen Dyrbye med baggrund i sin bog: ’Danish humour’ en skarp og humoristisk gennemgang af danskernes særlige humor, som kan være svær at forstå for udlændinge. Bogen, der trods den engelske titel er på dansk, har mange tips til både virksomheder og private, som kan gavne kommunikationen mellem udlændinge og danskere.
Jeg bevægede mig videre og gjorde et lille ophold på Rød Scene, hvor oversætter Mette Holm og illustrator Kamilla Slocinska fortalte om arbejdet med at bearbejde Haruki Murakamis japanske værker – særligt ’Slowboat til Kina’.

Kage og vin

På Lindhart&Ringhofs stand lyttede jeg til madjournalist og kogebogsforfatter Marie Holm, der blev interviewet af Tim Vladimir om hendes bog: ’Kager du bager igen’. En veloplagt samtale om Marie Holms kager med fynsk baggrund inspireret af hendes bedstemors kager. Vi fik alle sammen lov til at smage et stykke af hendes banankage, hertil bød forlaget på et glas mousserende vin.

Forfattere på slap line

Den næstsidste oplevelse foregik hos Politikens Forlag, hvor Mathias Hammer havde inviteret 3 forfattere op på scenen ’Under uret’ til en afslappet samtale om at være forfatter. Alle tre, Jesper Stein, Iben Mondrup og Jesper Wung-Sung nød tydeligvis at være til stede. Men det var bemærkelsesværdigt så forskellige de var, når det kom til deres skrivevaner. Jesper Wung-Sung har meget selvdisciplin, og han skriver hver dag året rundt, selv når han er på ferie altid iført sort skorte og sorte bukser. Iben Mondrup skal først igennem en masse overspringshandlinger og tjekke nyheder og sociale medier, inden hun op ad dagen begynder at skrive iført sin bamsedragt. Jesper Stein indrømmede, at det er så som så med selvdisciplinen, han går rundt i slåbrok og hygger sig og taler i telefon, hvis han får skrevet noget, er det fint, ellers er der ikke noget at gøre ved det – man kan undre sig over, at han alligevel altid overholder forlagets deadlines.
Alle tre forfattere er i gang med nye bøger, så der er stor chance for, at vi kan møde dem på næste års Bogforum.

Farvel og tak med sang og musik

Dagens sidste oplevelse var endnu en omgang fællessang med Rasmus Skov Borring og efter en dejlig dag mæt af oplevelser og med inspiration til læsning, forlod jeg Bellacentret som én af de sidste og vendte næsen hjemad mod Jylland.