144. indlæg "Mørket kommer snigende "

af Biblioteksmedarbejder Christina Frøkjær

Efteråret i Danmark er ofte en våd og kold fornøjelse, men mulighederne er mange. Vi bager lækre æblekager, der smager vidunderligt og dufter lige så skønt. Vi tænder lys rundt omkring og nyder det flakkende skær og varmen de giver. Vi kravler sammen under lune tæpper og drømme os langt væk i bøgernes verden.

Nogle gange sker det, at tiden går, min familie går i seng og lysene brænder ned. Når jeg kigger op, er min verden en anden, end da jeg dykkede ned i ordene. Der er stille, køligt og mørkt. Så sker det, jeg kommer til at se ind i en rude og fanger mit eget spejlbillede, der slet ikke ligner mig. Jeg er bleg, mine øjne og mund er sorte huller og der er en fornemmelse af frygt.
For det kan mørket også. Få frygten frem, afdække hemmeligheder og ikke mindst give plads til uhygge, gys og monstre.

Jeg er vild med fortællinger, der kryber under huden på læseren. Både de, der fortæller om groteske overnaturlige væsener og om dem, der sætter spot på menneskers grusomheder overfor hinanden.

Mørke Steder af Gillian Flynn handler om Libby Day, der som syvårig, mister sin mor og to søstre i en satanistisk ofring i Kansas. Libby flygter ud i den iskolde januar sne, overlever og afgiver vidne, der udpeger hendes femtenårige bror Ben som morderen.
25 år efter indvilliger hun i at undersøge sagen på ny samt at afgive en beretning om sine opdagelser. Lidt efter lidt kommer sandheden for en dag, og pludselig er Libby tilbage hvor hun begyndte – på flugt fra en morder.

Charlotte Weitzes Mørkets egne, er små historier, der blander det magiske med det realistiske, eventyret med hverdagen. Og alting bliver anderledes i skovens mørke. I alle fortællingerne er hemmeligheder i fokus. Både de der afsløres og tvinger fortællingernes personer til at tage ny stilling. Og de der forbliver hemmelige og påvirker med deres anelse.

Teddy Vork har med romanen Mulm skabt en fortælling fyldt med sprækker. Der er sprækker i Jacob og Majas forhold efter hun er blevet indlagt på en psykiatrisk afdeling, og Jacob kæmper for at få hverdagen til at hænge sammen for ham selv og deres barn. Samtidig begynder der at opstå sprækker i Jacobs virkelighedsopfattelse Inden sin indlæggelse var Maja begyndt at se skygger i deres hjem, og hun bliver mere og mere overbevist om at noget ond er ved at få kontakt til Johannes.

Med Jeg ved godt, du er der har A Silvestri samlet otte fortællinger om monstre, uhygge, mørke og ikke mindst de uhyrligheder mennesker kan gøre mod hinanden, når vi bliver tvunget til det.

I mine øjne er det skandinaviske efterår tid til at gå ombord i de uhyggelige historier. Det er råt, vådt, koldt og mørkt. Man ved aldrig, hvad der gemmer sig derude. Så er det bedre at holde sig inden døre og få sine gys fra bøgerne.