134. indlæg - "Store familiedramaer"

af Lone Pedersen

Sommeren er her og dermed de lange lyse aftener. Jeg kunne læse meget længe en sådan aften, men jeg skal på arbejde et par uger endnu, inden jeg kan give helt los og bare læse den halve nat hvis jeg lyster. Men det skal ikke afholde mig fra at læse skønne romaner allerede nu. Romaner om kærlighed, fjendskab og meget mere.
Der er noget over de store familiedramaer, så længe de ikke finder sted i min familie, forstås!.J

Jeg er lige nu ved at læse de sidste sider i Annette Bjergfeldts skønne roman ”Højsangen fra Palermovej”.
Den handler om pigen Esther og hendes familie der bor i det hus hendes morfar købte tilbage i 1920’erne. Huset ligger på Amager og her drømte morfar om et hus fyldt med opera, bohemer og kærlighed i stor stil. Men det med kærligheden er ikke let når man er gift med en kvinde der hellere spiller på greyhounds end dyrker kærligheden.
Det er en skøn og dejlig roman om en familie som står sammen og som også hver især jagter kærligheden. Hvis du allerede har læst Anna Grues to bøger ”Italiensvej” og ”De voksnes rækker” så vil du også synes godt om denne roman.

Den næste roman jeg vil anbefale som også giver et indblik i store armbevægelser i familien er Anne Tylers roman ”Den blå tråd”. Her følger vi familien Whitshank som har boet i samme by i flere generationer, men nu er det tid for Red og Abby at finde ud af hver der skal ske i fremtiden. Huset er for stort for de to, så børnene er kommet hjem og de skal alle i fællesskab tage en beslutning.

Ved første øjekast ser det ud til at være en harmonisk og hyggelig familie, men efterhånden som vi kommer mere ind på livet af dem dukker der forskelligt op. I tilbageblik til både 1920’erne og 1950’erne gør historien og familien folder sig endnu mere ud.
Det er spændende fortælling om amerikansk middelklasse som formår at komme lidt højere på strå. Og så alligevel, gør de nu det? Forfatteren er en mester i at skildre den almindelige amerikaner og deres hverdag, og her gør hun det elegant over flere årstider.

Til slut vil jeg ikke undlade at nævne Kim Blæsbjergs fortælling ”De bedste familier”. En slægtsroman der kredser om Cheminova og Lemvig i årene 1953 til 1962. Det er en af de bøger som står på min reserveringsliste, så nu venter jeg spændt på det er min tur til at låne den.