139. indlæg - "Syltning er vejen frem"

af Lone Pedersen

Da jeg i weekenden gik en tur i skoven med hunden, opdagede jeg at brombærrene er begyndt at blive sorte. De er ved at være klar til at blive plukket.
Jeg husker min barndom hvor vi hele familien tog på udflugt for at plukke brombær. Og så sluttede vi altid af med at besøge farbror og tante der boede i nærheden af hvor vi plukkede brombær. Senere på aftenen kom vi hjem med rifter på både ben og arme. Med sorte eller mørkerøde fingre, men også med fyldte skåle med brombær. Lige klar til at blive omsat til marmelade den næste dag.

Og det er jo ved at være den tid på året hvor syltegrejet skal findes frem fra bagerst i skabet. Nu skal der høstes i haven og samles bær i skovbunden så vi kan få fyldt skabe og hylder op med lækkerier til efterår og vinter. Det er så lækkert og hyggeligt at åbne et skab for at tage en hjemmelavet marmelade eller chutney frem.

Mit pæretræ bærer ekstra mange pærer i år. Det er jo lækkert at kunne gå ud i haven og plukke en frugt, for med det samme at sætte tænderne i det. Mere frisk kan det vist ikke blive. Nogle af pærerne skal bruges til en pæretærte, men nogle skal også omsættes til syltede pærer. Så er der en lækker dessert når vi kommer til det blæsende efterår.

Nu er det er jo ikke kun frugt og bær vi kan komme på et glas, men også mange af grøntsagerne kan komme samme vej. Syltede asier eller hjemmesyltede rødbeder kunne være dejligt senere på året. Eller hvad med at lave din egen squash marmelade? Squashplanten leverer som regel rigtig mange frugter, så det kan være svært at nå at få dem alle brugt i tide. Men lækkert er det under alle omstændigheder.

Man kan jo sylte eller henkoge mange ting fra haven eller naturen. Så jeg er dykket ned i et par bøger for at få nogle nye ideer. Og her faldt jeg over en bog af Helena Grayston der hedder ’Syltedronningen’ . Det er den ene af de to bøger hun har skrevet om at sylte og henkoge. Det er bøger med et væld af ideer. Både til hvordan du gør, men også til hvordan du kan bruge det du så har lavet i / til forskellige madretter. Syltede rødløg, figen chutney og græskarrelish er nogle af forslagene der skal ses mere på.

Den anden bog jeg har fundet på hylden hedder” Kom det på glas”. Her er der 150 opskrifter til hvordan du laver syltetøj af alverdens frugter. Der er også opskrifter på hvordan du kan bruge både blomster og urter til at lave hjemmelavet rosengele.  Eller hvad med at udnytte en overflod af tomater til at lave sin egen ketchup? Det er næsten kun fantasien der sætter grænser.

Så nu ved jeg hvad en del af min weekend skal gå med. Jeg skal ud i skoven og plukke brombær og så hjem og lave syltetøj. Og bage en squashkage, som en bruger tidligere anbefalede mig på bibliotekets Facebookside.